Man skal snart vænne sig til, at grundskylden og ejendomsværdiskatten opkræves på anden vis end sædvanligt. Samtidig ændres beregningsgrundlaget bag de ejendomsskatterne. Får man højere opkrævninger, gælder det dog om at tage det roligt, lyder rådet fra seniorrådgiver i Velas
Den nye ejendomsskattelov indleder nye tider. Hidtil har du været vant til, at opkrævningen på grundskyld kommer fra din kommune. Det er slut. Ligeledes er beregningsgrundlaget bag ejendomsværdiskatten ændret.
Men hvad betyder ejendomsskatteloven for dig?
– Ejendomsværdiskatten og grundskylden vil blive baseret på de nye foreløbige ejendomsvurderinger, og det betyder, at der potentielt kan opkræves ud fra et meget anderledes grundlag end tidligere, hvis ens ejendom vurderes meget anderledes, fortæller Marianne Riber Rasmussen, seniorrådgiver i Skat og Selskaber i Velas.
Selvom man ikke har mulighed for at klage over de foreløbige ejendomsvurderinger, opfordrer Marianne Riber Rasmussen imidlertid til, at man ikke lader sig gå på.
– Man skal slå koldt vand i blodet, selvom man ikke kan klage. For en skatterabat, som er en del af den nye ejendomsskattelov, betyder, at man som ejendomsejer ikke lige pludselig står med en stor ekstraregning, siger Marianne Riber Rasmussen.
Det vil med andre ord sige at resulterer den nye foreløbige ejendomsvurdering i, grundens værdi er højere end tidligere, burde grundskylden imidlertid stige. Det gør den dog ikke. Hvis den samlede boligskat, som består af grundskyld og ejendomsværdiskat, stiger ved overgangen til de nye skatteregler, får du en skatterabat. Hvis skatten efterfølgende stiger yderligere, kan en stigning indefryses.
– Dermed skal der først betales, når man sælger sin bolig – dog beregnes renter af det indefrosne beløb, fortæller Marianne Riber Rasmussen.
Anden opkrævning
Som nævnt har man været vant til, at grundskylden opkræves af kommunen. Det ændrer sig.
– Ejendomsværdiskatten opkræves via forskudsopgørelsen. For grundskylden, når det gælder boligen, opkræves det fremover via forskudsopgørelsen, og når det gælder agerjord, er det fremover via skattekontoen, fortæller Marianne Riber Rasmussen.
– Hvis man er i tvivl om, hvad den nye ejendomsskattelov får af betydning, kan man få rådgivning fra sin økonomirådgiver, fortæller Marianne Riber Rasmussen.
Ejendomskatteloven er et af de emner, man kan blive klogere på, når Velas d. 27. og 29. november afholder Aktuel Skat i husene i Horsens, Vissenbjerg, Viborg og Søften. Her kan man desuden blandet meget andet blive klogere på de nye ejendomsvurderinger, finanslovsforslaget for 2024 og skattemæssige forhold ved solceller. Læs mere om arrangementet her.