Forside / Viden / – Et netværk kan virke ligesom børnebanderne på en bowlingbane

– Et netværk kan virke ligesom børnebanderne på en bowlingbane

Hvis man som ung, spirende landmand engagerer sig i netværk og dannelsen af professionelle relationer, skaber man fundamentet for at opnå succes, mener seniorkundeansvarlig for virksomhedslandbrug i Velas

Indgå i professionelle netværk, og øg mulighederne for succes.

Sådan lyder budskabet fra Rasmus Riber Rasmussen, seniorkundeansvarlig for virksomhedslandbrug i Velas med mange års erfaring i at rådgive unge landmænd om at etablere sig.

Fordi det er enormt komplekst at være virksomhedsejer af et landbrug i dag, vil det være en stor fordel for mange unge landmænd, som ønsker at etablere sig, at indgå i professionelle netværk, mener Rasmus Riber Rasmussen.

– Der er så mange tanker og refleksioner, man skal gøre sig, når man skal etablere et landbrug, at man er nødt til at få inspiration og rådgivning udefra, siger han.  

Er man ung, er det ekstra vigtigt, at man får opbygget gode, professionelle relationer.

– Dels har man som ung typisk ikke sådan et netværk i forvejen. Man har sine kammerater fra studiemiljøet, men ikke det professionelle netværk. Desuden har man som ung ikke den samme erfaring, og derfor er vigtigheden af at alliere sig med nogen, der har både viden og erfaring, endnu større, siger Rasmus Riber Rasmussen.

Når han har rådgivet unge, håbefulde landmænd om mulighederne for at etablere egen virksomhed, har han oplevet, at netværksdannelse kan være med til at gøre opstarten mindre sårbar.

– Når man skal etablere sig, har man som virksomhed en enormt sårbar position. Man har typisk ikke stor egenkapital, og man har ikke den store goodwill i banken eller hos medarbejderne. Derfor skal man gøre sig særligt fortjent til alting i starten, siger Rasmus Riber Rasmussen.

– I den fase har det stor betydning, at man har et netværk omkring sig, som kan virke ligesom børnebanderne på en bowlingbane, der skubber én tilbage på rette kurs på banen igen, når man er på vej i en forkert retning, uddyber han.

Skab det rigtige netværk

En forudsætning for, at man får etableret et velfungerende professionelt netværk, er ifølge Rasmus Riber Rasmussen, at man i første omgang er klar over, hvad netværket overhovedet skal kunne.

Grundlæggende er der ifølge Rasmus Riber to forskellige slags af professionelle netværk. Den første type af netværk er der, hvor man mødes med ligesindede i det, der f.eks. kan være en etableringsgruppe, som består af en gruppe personer, der har alle har det mål, at de ønsker at etablere sig som selvstændige landmænd. Her kan gruppen give hinanden støtte og sparring om den proces, som de er fælles om.

Den anden type af netværk er der, hvor man sætter sit eget netværk med udgangspunkt i sig selv. Det kan både være uformelt eller mere formelt med mentorer, coaches eller som advisory board.

– Formår man som ungt menneske at reflektere over egne kompetencer og mangler og samtidig at være nysgerrig over for input udefra, er man langt i at skabe et godt netværk, siger Rasmus Riber Rasmussen.

– Man skal starte med at få styr på, hvilke kompetencer man selv har, og hvilke kompetencer som man ikke har, men har brug for. Man kan derfor ikke opbygge et professionelt netværk ved at kigge på, hvilke kammerater fra skoletiden man godt kan lide at arbejde med, for det er slet ikke sikkert, at de besidder de kompetencer, som man har brug for i sin virksomhed. Derfor skal man afdække, hvad man selv kan, og hvad man har brug for hjælp til, siger han videre.

Herefter kan man så begynde at finde de rigtige mennesker til ens netværk.

– Her kan det være givtigt at trække på de folk, som man allerede kender i branchen – kolleger, tidligere arbejdsgivere eller lignende. Man er nødt til at turde at være åben og dele med andre. Når vi deler vores tanker, refleksioner og bekymringer med andre, kan vi få noget hjælp, og kun ved at være åben opdager omverdenen, at man faktisk kunne have gavn af deres viden, siger Rasmus Riber Rasmussen.

Et alternativ kan også være at gå den mere formelle vej ved at opsøge professionel rådgivning.

– Landbrugsrådgivningen i Danmark har over 100 års erfaring med at hjælpe med det her – at sætte de rigtige mennesker i spil, så derfor kan det være en stor hjælp, hvis man ringer ind og får sparring på, hvilke kompetencer man vil have gavn af at have i sit netværk og dernæst hvilke personer det så kunne være, siger Rasmus Riber Rasmussen, der også anbefaler, at man deltager i erfagrupper for unge landmænd, da man har vil kunne møde ligesindede.

Hvis man er interesseret i at høre mere om netværksdannelse for unge landmænd, vil det være muligt, når Rasmus Riber Rasmussen holder oplæg til ”Temadag om unge landbrugere og gartneres etablering” d. 27. november. Læs mere om arrangementet på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Sådan kan et netværk hjælpe dig
– Et netværk kan sikre, at du holder overblikket
– Et netværk kan bidrage med viden, kompetencer og erfarsing, som du ikke selv har
– Et netværk kan bidrage til, at du over for pengeinstitutter eller andre samarbejdspartnere udviser større professionalisme
– Et netværk kan skubbe dig i den rigtige retning i kritiske situationer – ligesom børnebanderne på en bowlingbane
– Et netværk kan sparre med dig, udfordre dig og hjælpe dig til at træffe de rigtige beslutninger
Rasmus Riber Rasmussen
Seniorrådgiver, Virksomhedsøkonomi

Rasmus Riber Rasmussen er rådgiver, og hans mission er at hjælpe mennesker og virksomheder med at nå deres strategiske mål.

2868 4740
Se flere medarbejdere indenfor Skat & Selskaber