Generelt er inflationen kraftigt faldende i Europa, og selvom det er positive nyheder, kommer den faldende inflation ikke uden følgevirkninger, vurderer finans- og formuespecialist i Velas
I USA og Europa er inflationen kraftigt på vej ned fra et rekordinflationsniveau. Om end der stadig er et stykke vej ned, til vi rammer de ønskede 2 procent, som er målet for både den amerikanske centralbank (FED) og den europæiske centralbank (ECB), er det i udgangspunktet positive nyheder, at inflationen er kraftigt faldende, lyder meldingen fra Martin Schubert, finans- og formuespecialist i Velas.
– Det er tredje gang i statistikkens gode 40-årige levetid, at inflationsraten er faldet med mere end 1 procentpoint på blot en måned. Det tyder godt for fremtidens rentemarked, siger han.
Herhjemme under danske himmelstrøg er inflationen også aftagende – fra 2,5 procent i august til 0,9 procent i september.
– Det er den laveste inflation i Danmark siden februar 2021 og selvsagt positivt nyt for forbrugerne, siger Martin Schubert.
Væksten halter
Den lavere inflation kommer dog ikke uden følgevirkninger, understreger Martin Schubert.
– Væksten i Europa er stort set gået i stå, og Danmarks største samhandelspartnere – såvel i Europa som globalt – ser væksttal, der ligger langt under forventningerne.
Faktisk har Europas største økonomi, Tyskland, en vækstrate på 0,1 procent – eller stort set ingen vækst – og når Tysklands økonomi udgør en tredjedel af Europas samlede økonomi, kan det mærkes.
– At der er tæt på ingen vækst i den tyske økonomi forventes at have en afsmittende effekt på hele Europas afsætning af varer og tjenesteydelser. Det vil formentlig resultere i en afmatning af efterspørgslen og efterfølgende påvirkning af arbejdsmarkedet, hvis udviklingen fortsætter, siger Martin Schubert.
Kigger man mod Danmarks vigtigste eksportmarkeder i Europa, Tyskland med 217 mia. kr. og Sverige med 150 mia. kr., er der økonomiske svaghedstegn på begge markeder. Vækstraten ligger i begge lande omkring 0 procent, og Sverige havde i andet kvartal 2023 negativ vækst og befinder sig dermed tæt på en teknisk recession.
– Det er ikke positivt for danske eksportvirksomheder. Til gengæld forventer OECD, at væksten i USA, verdens største økonomi, på 2,2 procent for året, hvilket er bedre end forventet, siger Martin Schubert, som betegner det som ’positivt’ for de mere end 900.000 ansatte i Danmark, som er afhængige af eksporterhvervet.
– Fremgangen i USA kan betyde, at følgevirkningerne fra Tysklands nedbremsning helt eller delvist bliver reduceret, hvilket er yderst positivt for Danmarks eksport og arbejdsmarkedet, siger Martin Schubert.
Kan medføre lavere renter
Fordi væksten både i Danmark og i USA er aftagende, hvilket meget vel kan få indvirkning på arbejdsmarkedet i højere grad end nu, er der grund til at tænke, at renterne vil falde. Men de geopolitiske spændinger i Mellemøsten og i Ukraine skaber usikkerhed i forhold til, hvornår man kan imødese faldende renter.
Baseret på flere analytikere og økonomers forsigtige bud er det ikke urealistisk, at andet kvartal 2024 kan blive der, hvor vi igen kan begynde at se faldende renter.
– Det kræver selvsagt, at de positive tendenser, for så vidt angår inflation, fortsætter og spreder sig i højere grad, siger Martin Schubert.
Nykredits seneste renteprognose fra 2. november viser, at realkreditinstituttet forventer, at de korte renter vil begynde at falde marginalt allerede 1. kvartal næste år, og forventningen er, at renten skal falde fra cirka 4 procent til 3 procent frem mod 1. oktober 2024.
– De lange renter falder også, men langt fra så markant. Det vil med andre ord sige, at renten stadig hedder henholdsvis 4 procent på 20-årige lån og 5 procent på 30-årige lån, når vi kigger cirka et år frem i tiden. Lidt forenklet kan man sige, at jo kortere varighed, jo mere forventes renten at skulle falde, siger Martin Schubert, som understreger, at renten stadig i 2024 forventeligt vil være højere end i 2022.