Forside / Viden / Ny digital funktion kan spare landmanden for mange tusind kroner

Ny digital funktion kan spare landmanden for mange tusind kroner

Omkostninger til køb af foder bliver nu overvåget i IT-løsningen Dashboard. Funktionen gør, at landmanden kan spare penge ved at gribe ind i tide, hvis udgiften stiger uhensigtsmæssigt.

Hvor mange penge bruger jeg på at indkøbe foder til mine dyr, og hvordan stemmer det overens med, hvad jeg havde jeg regnet med?

De spørgsmål kan landmanden nu lynhurtigt få svar på med funktionen ’Indkøb foder’ i programmet Dashboard.

Funktionen er udviklet af SEGES på baggrund af efterspørgsel fra landmænd og landbrugsrådgivere. Velas har været involveret i udviklingen, og her har man store forventninger til betydningen for den enkelte landmand.

”Det er vigtigt at være tæt på tallene, når man skal styre sin økonomi, og når det kommer til indkøb af foder, er det rigtig mange penge, vi snakker om. Landmanden kan virkelig blive ramt, hvis udgiften løber fra ham, men risikoen for netop det bliver betydeligt mindre med Dashboard og den nye funktion.
Potentielt kan funktionen give landmanden en besparelse på mange tusind kroner,” siger Torben Wiborg, der chefkonsulent inden for udvikling hos Velas.

Systemet trækker automatisk oplysninger fra programmet Ø90, og landmanden får løbende vist den opdaterede udgift. Tallet er rødt eller grønt alt efter, om udgiften er større eller mindre end forventet.

”Funktionen fungerer godt, fordi udgiften til foder opdateres stort set samtidig som foderet bliver ædt af dyrene. Landmanden kan dykke ned i detaljerne, hvis udgiften afviger fra det forventede. På den måde kan man fejlfinde og gribe ind i tide,” fortæller forretningschef Margit Skovbjerg fra SEGES.

Stor indflydelse på landmandens likviditet

Tidligere har landmanden i Dashboard kunnet følge den samlede udgift til foder inklusiv den grovfoder, der bliver produceret på bedriften.

Denne funktion er forbundet med målinger, som landmanden selv skal foretage, og tallene vil som oftest blive opdateret på bagkant af virkeligheden.

”Man skal stadig følge den samlede udgift på foder, men udgiften til indkøb af foder kommer løbende, og den har stor indflydelse på likviditeten ude hos landmanden. Derfor er den så vigtig at holde øje med,” siger Torben Wiborg fra Velas.

Dashboard blev lanceret i 2019 og er et program, der taler sammen med økonomistyringsværktøjet Ø90. Det kan vise en lang række nøgletal, som landmanden selv udvælger. Det kan som eksempel være dækningsbidrag, vedligeholdelsesudgifter og produktionstal for grise og køer.

Løsningen forhandles af landets landbrugsrådgivninger, og man kan finde nærmeste forhandler på www.dlbr.dk

Del indlæg

Torben Wiborg
Forretningsudvikler

Torben Wiborg er forretningsudvikler i Velas. Han har særligt fokus på virksomhedsledelse og grøn energi.

2469 5828
Se flere medarbejdere indenfor Økonomi