Forside / Viden / Rift om etableringsstøtte til unge: – Jeg havde ikke forventet, at der ville være så mange

Rift om etableringsstøtte til unge: – Jeg havde ikke forventet, at der ville være så mange

Overraskende mange unge landbrugere har allerede været i færd med at ansøge om etableringsstøtte på op til 745.000 kr., lyder melding fra rådgiver. Puljen er stadig åben, så der er stadig mulighed for at få en bid af kagen

Efter puljen for etableringsstøtte for unge landbrugere åbnede d. 1. februar, har der været travlt hos Simon Gammelby Jensen, rådgiver i virksomhedsøkonomi i Velas, som blandt andet sidder med rådgivning til unge landbrugere om støtten.

– Jeg havde ikke forventet, at der ville være så mange ansøgere allerede. Vi har hjulpet en 30-35 ansøgere indtil videre, siger Simon Gammelby Jensen.

I år er der blevet ændret på kravene til ansøgerne, og det betyder, at flere nu kan søge. Tidligere var det kun landbrugsuddannede, der kunne søge, men i år er det sådan, at kan man dokumentere minimum 2 års praktisk erfaring, kan man komme i betragtning. Så er det op til landets landbrugsskoler at vurdere, om der kan udstedes et realkompetencevurderingsbevis til den enkelte ansøger.

Simon Gammelby Jensen har haft flere forbi sit kontor, som ikke ville kunne have fået støtte sidste år, men som potentielt kan i år på grund af regelændringen.

– Jeg har haft snakke med en tre stykker, som er i gang med at få lavet kompetenceerklæringen, fordi de ikke har den formelle uddannelse. Flere af dem har dog i udlandet startet deres eget landbrug og drevet det i flere år, så praktisk erfaring har de masser af, fortæller rådgiveren.

Stor interesse

Etableringsstøtten er indrettet således, at deltidslandbrugere vil kunne få støtte på 350.000 kr., mens landbrugere på fuld tid kan få 745.000 kr.

Simon Gammelby Jensen fortæller, at der været en ”bred vifte” af landbrugere i begge segmenter – og fra personlige virksomheder til landbrugere, som er med i et større selskab, ligesom det både har været etablerede landbrugere og så nogen, som vil bruge støtten til at starte noget nyt op.

I år har Simon Gammelby Jensen desuden noteret, at han har fået mange spørgsmål fra interesserede i deltid.

– Der er folk med små landsteder, som ringer interesseret ind og vil høre, om det her kan give anledning til, at de kan blive deltidslandmænd. Vi gør meget ud af at fortælle, at man skal kunne leve af de planer, som man iværksætter i minimum tre år, og at det ikke er billigt at starte noget nyt op, siger han.

– Så vi forsøger at rådgive folk til at træffe de rigtige beslutninger. Derfor må folk også meget gerne ringe og høre, hvad der egentlig skal til for at komme i betragtning til støtten, siger han videre.

Det er nemlig sådan, at puljen stadig er åben. Det vil den være frem til 22. april, så der er stadig mulighed for at søge om støtte.

– Hos os skal vi gerne have materialet senest to uger, før ansøgningsfristen – og gerne før, siger han.

Del indlæg