Forside / Viden / Etabler solceller nu – og undgå stor ekstraregning

Etabler solceller nu – og undgå stor ekstraregning

Solceller er trods lave strømpriser stadig en rigtig god forretning for landmænd. Men overvejer man eget anlæg, skal man rykke nu, for snart bliver etableringsomkostningerne højere

Er du som landmand interesseret i mulighederne for at producere grøn strøm til egen bedrift, skal du ikke gå og tygge alt for længe på, om det kunne være noget for dig.

For der kan være tusindvis af kroner at hente ved at få etableret solcelleanlæg bag egen måler i 2024 frem for at vente til 2025.

Det fortæller Jonas Bøge Breinholt, solcellerådgiver i Velas.

– På grund af regelændringer, som træder i kraft ved årsskiftet til 2025, er der økonomiske fordele ved at få etableret sit anlæg nu frem for at vente. Især for C-kunder vil det kunne betyde en forskel på tusindvis af kroner, siger rådgiveren.

C-kunder er virksomheder med strømforbrug på mellem 200.000 og 300.000 kW pr år. Til og med 2024 har de kunder kunnet levere 100 procent af deres rettigheder til at levere strøm ud på nettet uden at skulle betale for det.

Fra årsskiftet reduceres mængden til 45 procent. B-lav-kunder, som har højere forbrug, rammes ikke lige så hårdt og må levere 80 procent af det, de gør i dag.

Beregninger, som Velas Energi har foretaget, viser, at det kan komme til at betyde en merregning på flere tusinde kroner.

Tager man eksempel en C-kunde, der gerne vil sætte et 50 kW-anlæg op i dag ud fra 2024-kravene, vil vedkommende i 2025 skulle betale næsten 23.000 kr. mere for at nå det ønskede kW-niveau.

Et andet eksempel med en B-lav-kunde, der gerne vil sætte et 200 kW-anlæg op, men har ret til 150 kW i dag, vil skulle betale 48.000 kr. mere for at nå det ønskede niveau.

Leveringsret i 2025 i forhold til 2024Standardtilslutningsbidrag pr. kWPris for at nå det ønskede kW-niveau
C-kunden22,5kW825 kr. 27,5*825kr= 22.687,50kr.
B-Lav120kW600 kr. 80*600kr= 48.000kr.

Det er dog sådan, at selvom du betaler de 825 eller 600 kr., får du ikke automatisk ret til at sende strøm ud på nettet.

– Det skal stadig kunne håndtere den mængde strøm, du producerer, siger Jonas Bøge Breinholt.

Billigt i indkøb

Med meget lave strømpriser, kan man godt få tanken, at en investering i solceller til egen bedrift ikke kan betale sig. Men så enkelt er det ikke, fortæller solcellerådgiveren.

– Selve solcelleprisen er blevet ved med at falde hen over det sidste lange stykke – og især det seneste halve års tid. Så selvom strømprisen er faldet meget, er investeringssummen i at købe solceller blevet så meget lavere, at tilbagebetalingstiderne på et anlæg er på samme niveau, som da strømprisen var høj, fortæller Jonas Bøge Breinholt.

Han understreger, at det er vigtigt, at man får indhentet tilbud flere steder fra, inden man investerer.

– Vi kommer nok ikke derhen igen, hvor priserne på selve solcellerne næsten halveres en gang mere i forhold til 2023-priser. Men når vi kigger på de tilbud, vi får at se, er der stadig nogen, som ligger helt skævt i forhold til markedet. Risikoen ved at give for meget for solcellerne og ende med en høj anlægssum er, at økonomien i ens solcelleprojekt bliver for dårlig, uddyber han.

Gå efter denne størrelse

Er du interesseret i et solcelleanlæg bag egen måler, er der en tommelfingerregel, som du kan gøre brug af, når du skal vælge størrelse på anlægget.

– Hvis målet er at sikre sig den hurtigste tilbagebetaling, bør du gå efter en størrelse i anlægget, som betyder, at du kan mellem 70 og 80 procent af den producerede strøm selv, siger Jonas Bøge Breinholt.

Han understreger dog, at det er en individuel situation hele tiden, hvad der bedst kan svare sig for den enkelte kunde.

– Hvis man f.eks. ved, at man vil komme til at bruge mere strøm inden for en kort årrække – måske fordi man vil installere en varmepumpe eller øge produktionen, kan det bedre betale sig at sætte ekstra kW solceller op nu, hvor man alligevel er i gang, og hvor priserne er meget lave. Derfor er det altid en afvejning, hvilken løsning der giver bedst mening for den enkelte landmand, siger Jonas Bøge Breinholt.

Jonas Bøge Breinholt
Rådgiver, Griseproduktion

Jonas Bøge Breinholt er en erfaren grise- og solcellerådgiver, der fokuserer på optimal drift af grisebesætninger og bæredygtig energi med solceller.

2098 3777
Se flere medarbejdere indenfor Energi