Forside / Viden / Svineproducent får stillet garanti for Covid 19-omsætningstab

Svineproducent får stillet garanti for Covid 19-omsætningstab

Pengeinstituttet for en sønderjysk svineproducent har fået stillet garanti for et beløb, der skal dække omsætningstab som resultat af Covid-19. ”Det her kan være redningsplanken for nogle i branchen”, lyder det.

Som en del af regeringens Corona-hjælpepakker kan små og mellemstore virksomheder gennem Vækstfonden få stillet garanti for et beløb fra sit pengeinstitut, hvis det kan påvises, at man som virksomhedsejer har haft omsætningsnedgang som følge af Covid-19.

Den mulighed har en sønderjysk svineproducent netop gjort brug af, eftersom hans pengeinstitut har bevilget ham nødvendig kapital til at fortsætte driften ind i det nye år. Vækstfonden stiller i tilfældet garanti for op til 90 pct. af kapitalen, fordi det direkte kan påvises og dokumenteres, at en del af hans omsætningstab skyldes Covid-19.

”Vi har i det her tilfælde arbejdet rigtig meget på årsagssammenhænge og bl.a. kigget meget på noteringsfald på det tyske marked, hvor de tyske slagterier lukkede midlertidigt grundet Covid-19 blandt slagterimedarbejderne. I den her sag har der været en helt klar årsagssammenhæng mellem svineproducentens omsætningstab og Covid-19 – derfor kan Vækstfonden stille garanti for den kapital, landmanden har behov for fra banken for at fortsætte driften ind i det nye år”, siger Laurs Peder Laursen, Kundechef i Business-afdelingen i Velas, som sammen med sin kollega, driftsøkonom Pernille Ræbild Olsen, har arbejdet på sagen og dermed gjort det muligt for landmanden at få stillet kapital til rådighed i sit pengeinstitut.

”For landmanden her betyder det, at i stedet for at han bliver dømt ude og lukket ned på grund af manglende likviditet, så vil han nu kunne fortsætte driften og forhåbentlig kunne komme igennem en periode med lav smågrisenotering. Havde han ikke fået garantien, så ville pengeinstituttet formentlig ikke have stillet den nødvendige kapital til rådighed, og så ville bedriften lukke og 15 medarbejdere stå uden arbejde, ligesom følgevirksomhederne ville have en kunde mindre i det nye år. Derfor er jeg naturligvis meget glad for, at vi har en kunde, der kan få stillet sådan en garanti”, siger han.

Kan være en redningsplanke

At få stillet garantien koster landmanden 2.500 kr. i etableringsgebyr og en pct. af beløbet årligt i garantiprovision. For at man som landmand kan få gavn af garantistillelsen, er der naturligvis en række krav og dokumentation, man skal leve op til. Bl.a. skal man kunne påvise årsagssammenhængen mellem sit omsætningsfald og Covid-19.

Men kan man det, og lever man op til de øvrige krav, der er fastsat, så vil garantien kunne holde hånden under en hel del producenter over hele landet, vurderer Laurs Peder Laursen.

”Det handler om at kunne holde driften kørende, mens markederne er hårdt ramt af Covid-19. For nogle kræver det kapital nu og her, og derfor kan garantien meget vel være en redningsplanke for nogle i branchen”, siger han og peger på, at det især kan være smågriseproducenter, der er hårdt tynget af lave priser på både slagtesvin og smågrise.

”Når man kigger på svineprognoserne, så er der jo en forventning om, at noteringen har rettet sig om et halvt års tid. Så kan man begynde at kigge fremad”, siger han.

Laurs Peder Laursen
Seniorkundeansvarlig

Laurs P. Laursen er rådgiver med fokus på økonomisk og strategisk rådgivning.

2936 3017
Se flere medarbejdere indenfor Økonomi