Forside / Viden / Situationen i Ukraine

Situationen i Ukraine

Først og fremmest medfører den russiske invasion i Ukraine en masse dilemmaer for vores ukrainske medarbejdere i landbruget.

Det er for de fleste voldsomt angstprovokerende, at sidde i Danmark langt væk fra familie og venner i Ukraine, hvor man måske mest af alt har lyst til at være sammen med sine pårørende, så man kan støtte hinanden. Andre sidder med følelsen af, at de bør rejse hjem og kæmpe for deres fædreland, men familien kæmper måske for, at man bliver I Danmark. Det vækker virkelig stærke følelser hos medarbejderne og deres familie, det kan være vrede men også afmagt og sorg. Nogen spørger sig selv, hvordan kan jeg hjælpe, skal jeg rejse hjem, kan jeg sende penge eller kan jeg hjælpe mine nære ud af krigszonen.

Også for jer arbejdsgivere, der står i situationen, kan det være svært at overskue konsekvenserne af den nye ”verdensorden”.

Hvordan håndterer man sådan en situation?
Der er ikke noget kvikfix. Er du en dygtig lytter, så sørger du for, at alle dine medarbejdere får taletid enten enkeltvis eller i grupper. Giv plads, men pas på med at komme med udmeldinger til, hvordan din medarbejder bør håndtere situationen, der er tit store følelser på spil, og det er individuelt, hvilken sparring/backup der er behov for.

Læs også følgende link fra SEGES, med fire råd til hvad du kan: Drag omsorg for dine medarbejdere i en svær situation (landbrugsinfo.dk)

Udrejse fra Ukraine er i skrivende stund lukket for alle ukrainske mænd imellem 18 og 60 år. Det betyder lige nu, at der ikke kommer, mandlige praktikanter og fodermestre derfra. Det samme gælder dé ukrainske mænd som ”bare” er på ferie i Ukraine og gerne vil tilbage til Danmark. Desuden opfordrer den ukrainske ambassade i Danmark, deres landsmænd her, til at rejse hjem og kæmpe imod Russerne.

Udlændingestyrelsen og SIRI har grundet den særlige situation i Ukraine lavet en informationsside målrettet ukrainske statsborgere. Formålet med siden er at give relevante oplysninger til ukrainske statsborgere, der enten er i Danmark eller som ønsker at komme til Danmark, om bl.a. muligheden for at bevare eller få opholdstilladelse. Siden vil løbende blive opdateret og udbygget med relevant information. Læs her: Information til ukrainske statsborgere

NB! Til jer der har internationale praktikanter – Husk vi kan hjælpe med at forlænge opholdstilladelsen fra 12 til 18 måneder.

Hvis du mangler arbejdskraft, er du velkommen til at kontakte os, vi vil gøre alt hvad vi kan for at hjælpe.

Vi hjælper også gerne med, eller inspiration til den svære samtale med dine medarbejdere.

Jens Skov Rasmussen
Kundeansvarlig

Jens Skov Rasmussen er rådgiver inden for rekruttering og implementering af ledelsesværktøjer.

63407152
3051 9792
Se flere medarbejdere indenfor Rekruttering, HR & Løn