Forside / Viden / Netværk giver personaleansvarlige ro: – De kan snakke med nogen, som står med præcis samme bekymring

Netværk giver personaleansvarlige ro: – De kan snakke med nogen, som står med præcis samme bekymring

Mange personaleansvarlige i landbruget mangler en kollegafunktion i deres hverdag. Det skal særlige netværksgrupper være med til at gøre op med

Fordi mange personaleansvarlige ofte står alene med ledelsesopgaven ude på de enkelte bedrifter, vil der for mange være stor værdi i at deltage i særlige grupper for personaleansvarlige.

Her vil man nemlig kunne dele både udfordringer og de gode historier.

Det mener Anna Kjær, løn-, HR- og ledelsesrådgiver i Velas, som står bag en række netværksgrupper for personaleansvarlige i landbruget.

– De, der står med personaleansvaret selv, mangler en kollegafunktion i hverdagen. De har ikke nogen at læne sig op ad. Når de deltager i netværksgrupper, får de mulighed for at spejle sig i ligesindede. De kan simpelthen snakke med nogen, som står med præcis samme bekymringer som dem selv, siger hun.

De foreløbige erfaringer med grupperne viser, at deltagerne i stor udstrækning gør brug af hinanden.

– Deltagerne er rigtig gode til at dele med hinanden – både succeser og udfordringer. For mange er det en stor mundfuld at have medarbejdere ansat og at skulle lede dem. Der er meget lovgivning, der skal overholdes, og der er det bare rigtig rart for dem at have nogen at læne sig op ad, fortæller Anna Kjær.

– De skal gerne komme hjem fra møderne med idéer og værktøjer, som de kan gøre brug i deres af dagligdag. Så de f.eks. bliver klogere på, hvordan man kan arbejde med at nedsætte antallet af sygedage, eller hvordan man beregner store bededagstillægget og informere sine medarbejdere om det, siger hun videre.

I grupperne bliver der især talt og debatteret om de ting, som kan give anledning til hovedbrud på bedrifterne. Det kan være løn og overenskomster, ansættelseskontrakter, planlægning af arbejdstid og motivering af medarbejdere.

– Senest har vi haft snakke om noget så enkelt som julegaver, og hvor meget man egentlig må give for. Vi gør meget ud af, at deltagerne går hjem med større klarhed over lovgivning og regler, så når der f.eks. kommer en ny lov om tidsregistrering, finder deltagerne ud af, hvordan de kan implementere lovgivningen på deres bedrift, og hvilken betydning den konkret har, fortæller Anna Kjær.

Hvis du har lyst til at blive en del af en netværksgruppe for personaleansvarlige i landbruget, har du muligheden, når Velas fra 13. juni og året ud afholder møder både fysisk og online. Tilmeldingsfristen er 1. maj 2024, og du kan læse mere på velas.dk/arrangementer.

Snak uden om gruppen

Foruden at der på møderne er fokus på lovgivning og medfølgende problemstillinger for personaleansvarlige, er der også mulighed for, at deltagerne selv kan byde ind med emner, som de gerne vil have behandlet.

– Hvis deltagerne mellem møderne går med et eller andet, som udfordrer dem eller undrer dem i deres hverdag, kan det sagtens blive et helt tema for et møde, for deres hverdag ligner jo hinanden. Jeg har endnu ikke prøvet, at der er blevet sendt et emne ind fra en deltager, som ikke alle de andre også har kunnet spejle sig i, fortæller Anna Kjær.

Samtidig oplever hun også, at deltagerne mellem møderne gør brug af hinanden.

–  Vi har oprettet messenger-grupper, hvor de nemt kan skrive med hinanden. Når vi mødes i gruppen, kan jeg høre, at de har snakket sammen efter møderne. Så de vidensudveksler også udenfor møderne, fortæller Anna Kjær.

Del indlæg

Anna Kjær
Rådgiver, Løn, HR og ledelse

Anna er rådgiver og varetager alle typer opgaver i relation til løn og HR-rådgivning.

2519 6786
Se flere medarbejdere indenfor HR & Løn