Bankerne bliver imponerede over øget effektivitet i produktionen og overholdte aftaler om lån og afdrag. Det giver i sidste ende mulighed for bedre bidragssatser og renter, lyder det fra virksomhedsrådgiver i Velas.
Hvis man som landmand går og drømmer om lavere bidragssatser, bedre lånevilkår og en generelt mere fleksibel bankforbindelse, så kræver det mere end bare gentagne regnskaber med millionoverskud.
Bedre betingelser i banken kræver nemlig frem for alt et godt forhold til sin bankrådgiver, og at man som kunde har gjort sig fortjent til tilliden gennem overholdte aftaler og betalte regninger.
Sådan lyder meldingen fra Jesper Høgsted, virksomhedsrådgiver i Velas, der selv har en baggrund fra finanssektoren.
”Det er helt naturligt, at man som låntager gerne vil have så fordelagtige betingelser i banken som muligt. Nogle landmænd tror, at det kræver store millionresultater, og at det automatisk giver en bedre rating. Men det er ikke så sort og hvidt, for en rating er meget andet end bare tal i et regnskab – faktisk ser vi ofte, at det gode forhold til bankrådgiveren gør det nemmere at forhandle sig til bedre priser i banken end flotte regnskaber alene”, siger Jesper Høgsted, der i sit daglige virke rådgiver landmænd om alt fra bl.a. finansiering til bankforhold.
Overhold aftalerne
Jesper Høgsted understreger, at der ofte er mulighed for at forhandle bedre betingelser hjem, men at det kræver, at der bl.a. bliver afdraget til tiden, og at man overholder sine aftaler. Det betyder eksempelvis, at man ikke leaser en ny traktor uden at fortælle banken det, hvis de i første omgang ikke har villet finansiere et køb.
”Vi ser af og til, at nogle går enegang og eksempelvis leaser en ny maskine udenom banken. Det er ikke noget der fordrer et godt samarbejde og en tillid parterne imellem. Det skal man for alt i verden undgå”, siger han og peger på, at det er en god idé løbende at gøre sin bankrådgiver opmærksom på, hvad der går godt, og hvor der er potentiale for forbedringer.
”Det kan eksempelvis være en rigtig god idé at sende fem linjer til sin bankmand en gang om måneden for at fortælle, hvad der gik godt, og hvad der kiksede. Det viser åbenhed, og det viser, at man er klar over, hvor man kan forbedre produktionen. Det er bl.a. sådanne ting, der gør, at man kan forhandle sig til bedre betingelser”, siger han.
Effektivitet hjælper
Men når det kommer til selve regnskabet, så er netop effektivisering og en toptunet produktion noget af det, bankerne vægter højt. Det er her, man som landmand kan illustrere sine evner i produktionen og vise, at man er fremtidens landmand.
”Man kan godt komme i banken med et plus på to mio. kr. på bundlinjen, uden at det i bankrådgiverens øjne er tilfredsstillende. For hvis resultatet udelukkende kommer af prisstigninger og ikke effektivitetsstigninger, så er det ikke en varig gevinst. Effektiviteten er det væsentligste parameter for bankrådgiveren, og det er det parameter, der kan hjælpe i forhandlingen”, siger Jesper Høgsted og afslutter:
”Hvis man ikke formår at udvikle sig, risikerer man at blive overhalet indenom af andre landmænd. Dermed glider man lige så stille bagerst i rækken og risikerer, at ens rating bliver forværret. Bankerne justerer ligeledes kravene løbende, efterhånden som effektiviteten stiger, og derfor skal effektiviteten være det helt store fokusområde”.