Forside / Viden / Ø-landbrug er først på landbrugets crowdfunding-portal

Ø-landbrug er først på landbrugets crowdfunding-portal

Ny løsdriftsstald til en økologisk mælkeproduktion på Lyø er første projekt på landbrugets nye crowdfunding InGreen AgroFunding. Projektet udbydes fra i dag på www.InGreen.dk.

Landbrugets helt egen, nye crowdfundingsselskab, InGreen AgroFunding, er nu klar til at udbyde sit første projekt.

Det oplyser formanden for InGreen AgroFunding, René Andresen, direktør i Vestjysk.

“Vi er meget glade for nu at kunne præsentere denne nye finansieringsmulighed. Vi ved, at der over hele landet er projekter, som af den ene eller anden grund ikke kan opnå traditionel finansiering på konkurrencedygtige vilkår, men hvor projekterne finansielt er sunde og bæredygtige. Derfor glæder det os, at vi nu er i markedet med en helt ny mulighed”, siger René Andresen.

Alle projekter kreditvurderes

Anett Skov Marcussen er direktør for InGreen AgroFunding, og hun siger, at platformen har fået stor opmærksomhed, siden landbruget i sommer annoncerede, at man arbejdede på sådan en mulighed.

“Nu glæder vi os over, at første crowdfunding-projekt kan udbydes, og vi håber, at mange andre sunde projekter i fremtiden opnår den nødvendige finansiering ad denne vej, siger Anett Skov Marcussen, som også er direktør for Sektor for Økonomi & Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer, der er en af partnerne bag.

Hun glæder sig over, at statens Vækstfond også er en samarbejdspartner for InGreen AgroFunding.

Etableret platform

Det er den etablerede crowdfunding-virksomhed Smallbrooks, der er valgt som samarbejdspartner på udviklingen af selve platformen. Her glæder adm. direktør Esben Bistrup Halvorsen sig også til at udbyde første projekt.

“Vi har set meget frem til at lancere platformen. Crowdfunding udgør i stigende grad en alternativ finansieringsmulighed, og landbruget er en åbenlys kandidat til at gøre brug af denne. Det giver den enkelte projektejer mulighed for at komme i direkte kontakt med et stort antal af individuelle investorer. Samtidig giver det almindelige mennesker mulighed for at støtte op om et bæredygtigt landbrug. Vi glæder os til fortsat at være en del af projektet, siger Esben Bistrup Halvorsen, adm. direktør i Smallbrooks.

Første projekt: Løsdriftsstald på Lyø

De første, der søger finansiering via InGreen AgroFunding, er landmand Laust Longfors Hansen og hans forældre Karin Longfors og Bjarne Hansen fra Lyø. Familien er i gang med et generationsskifte af gården, som drives med 96 malkekøer og cirka 100 hektar, hvor der blandt andet også er en specialproduktion af spinatfrø.

Som et led i generationsskiftet har familien omlagt mælkeproduktionen til økologi og bygget en ny løsdriftsstald, men med en placering på en ø er adgangen til traditionel finansiering begrænset, og de traditionelle muligheder, der er, er dyrere end for en tilsvarende bedrift på fastlandet.

“Vi håber med crowdfundingplatformen at kunne finansiere et lån på 1 million kroner til en fast rente, der er lavere, end hvad der ellers er muligt for os, qua at vi bor på en ø, hvor jorden nærmest per automatik – desværre – vurderes meget lavt”, siger Bjarne Hansen.

Landbruget er i modsætning til turismen et helårserhverv på en ø som Lyø, men vi har mange ekstraomkostninger, som et landbrug på fastlandet ikke har – for eksempel udgifter til færgetransporten. Vi har samtidig mere begrænsede finansieringsmuligheder til højere renter, så for os er den nye crowdfunding-platform en meget spændende mulighed, siger Bjarne Hansen.

Processen

Bjarne Hansens landbrugsrådgivningsselskab Velas er partner i InGreen AgroFunding og har formidlet kontakten. Chefkonsulent Torben Wiborg, Velas, siger:

“Vi ser et veldrevet, økologisk familielandbrug, som er i gang et generationsskifte og med fremtidsbrillerne på har omlagt til økologisk produktion og bygget ny løsdriftsstald i et ønske om at udvikle bedriften. Det er præcis den type landbrug eller relaterede projekter, som bør have adgang til fornuftig finansiering, og det forventer vi de får nu via crowdfunding”.

Virksomhedsrådgiver Torben Aamand Sørensen fra Velas i Vissenbjerg, er rådgiver for familien og har stået for ansøgningen. Han siger, at ansøgningsprocessen med indstilling af projektet til InGreen AgroFunding er ganske overkommelig for familien og rådgiveren. Han tilføjer, at med den meget lave marginal mellem lånerente og udlånsrente ser han en stor fremtid for crowdfunding i landbruget.

Fakta om projektet

Fakta om projektet

InGreen AgroFunding skaber kontakten mellem låntager og långiverne via en crowd-platform. Læs mere på www.ingreen.dk.

  • Der er tale om lån, ikke donationer eller aktier/medejerskab.
  • Platformen kreditvurderer hvert projekt og sender de bæredygtige videre til finansiering via crowdfundingplatformen. Her kan private investorer byde ind, mod en aftalt forrentning.
  • Som en del af den nye InGreen AgroFunding-platform kan statens finansieringsfond Vækstfonden matche kapital fra andre investorer.
  • I dag har landmænd ikke mulighed for at bruge de etablerede crowdfunding platforme, primært fordi de eksisterende platforme ikke har værktøjer og viden til at rate de personligt drevne landbrugsvirksomheder. Det har InGreen en model for, som gør denne kreditvurderingen helt unik
  • Ejerkredsen bag InGreen AgroFunding er: Velas, Agri Nord, Agrovi, Kolding Herreds Landbrugsforening,LandboNord, Fjordland, Landbrugsrådgivning Syd, Landbrug & Fødevarer, SAGRO, Sønderjysk
    Landboforening, Vestjysk, VKST og Østdansk Landboforening.
  • Smallbrooks er en softwarevirksomhed specialiseret i udviklingen af crowdfundingplatforme.
Torben Aamand Sørensen
Seniorrådgiver, Virksomhedsøkonomi

Torben Aamand Sørensen er seniorrådgiver i virksomhedsøkonomi med fokus på forretningsudvikling, strategi og ledelse, finansiering, omstrukturering, køb og salg af virksomhed og generationsskifte.

2028 7243
Se flere medarbejdere indenfor Økonomi