Forside / Viden / – Nogle gange har naboen den mest gyldne løsning

– Nogle gange har naboen den mest gyldne løsning

Ved at turde at tage tale højt om både succeser og fiaskoer, kan landmand lære af hinanden og sparre omkring udfordringer, mener Anna Kjær, Rådgiver – Løn, HR og Ledelse i Velas

Når man tør fortælle sine kolleger om episoder, hvor man har været udfordret, hvor man har fejlet, eller hvor man ikke har kendt til reglerne, er man med til at skabe grobund for, at andre kan tage ved lære og forebygge, at det samme sker hos dem.

Sådan lyder budskabet fra Anna Kjær, Rådgiver – Løn, HR og Ledelse i Velas.

– Mange landmænd har været i de samme eller lignende situationer og ved at fortælle andre om det, kan man forebygge nogle ting, siger hun.

Imidlertid er der mange landmænd, som ikke har kolleger, de kan sparre med i dagligdagen.

Derfor har Velas oprettet en netværksgruppe for landmænd, som i dagligdagen i en eller anden afskygning har personaleansvar. I gruppen får landmænd mulighed for at sparre og erfaringsudveksle med ligesindede i forhold til spørgsmål i relation til personale.

– Det er vigtigt, at vi sammen forsøger at flytte landbruget – herunder også i forhold til personaleansvar. Kun på den måde kan man som både arbejdsgiver og lønmodtager være med til at skabe den mest attraktive arbejdsplads, siger Anna Kjær.

Hvad gør I?

Som eksempler på, hvad der kan være nogle af de udfordringer, som personaleansvarlige risikerer at stå alene med ude på den enkelte bedrift, fremhæver Anna Kjær eksempelvis vagtplanlægning, motivation af medarbejdere og udenlandsk arbejdskraft.

– I netværksgruppen har vi tidligere haft oplæg om, hvordan man kan motivere sine medarbejdere til at blive en enhed – frem for en gruppe af individualister. Vi bruger meget tid på, at landmændene kan sparre med hinanden, for nogle gange er det bare naboen, der har fundet den gyldne løsning til, hvordan man undgår en bestemt arbejdsulykke, eller hvordan man lettest kan opgøre arbejdstiden, og hvordan man får planlagt ferie for medarbejderne, siger hun.

Ifølge rådgiveren kan det være enormt givtigt for landmænd, som i dagligdagen står alene med personaleansvar, at få mulighed for at snakke uformelt med ligesindede.

– Så får man hørt, hvad andre gør for at løse en konkret problemstilling. Det kan være, at man oplever, at der er problemer med at skaffe sygesikringsbevis eller bankkonto til den udenlandske arbejdskraft, eller man har svært ved at få tage de svære samtaler med sine medarbejdere, og der kan det være en stor hjælp at høre fra andre landmænd, hvordan de er lykkes med det, siger Anna Kjær.

Men ikke kun succeshistorierne giver værdi.

– Tør man dele sine egne fejl og steder, hvor det er gået galt, kan vi i fællesskab skabe bedre arbejdspladser, siger Anna Kjær.

”Netværksgruppen for personaleansvarlige i landbruget” mødes 9. november hos Velas i Søften, og de deltagende er udover de fysiske møder også en del af en fælles Teams-gruppe. Læs mere om arrangementet på velas.dk/arrangementer.

Anna Kjær
Rådgiver, Løn, HR og ledelse

Anna er rådgiver og varetager alle typer opgaver i relation til løn og HR-rådgivning.

2519 6786
Se flere medarbejdere indenfor HR & Løn