Forside / Viden / Landmand får sit færdige årsregnskab før årets udløb: Jeg har brug for de nyeste tal

Landmand får sit færdige årsregnskab før årets udløb: Jeg har brug for de nyeste tal

Hos Lars Kaysen bliver årsregnskabet brugt flittigt gennem året, ikke mindst til at beregne på både pension og skat ved årsskiftet. Derfor leveres det allerede i december og ikke i løbet af foråret, som det ellers er tilfældet.

De sidste tre år har Lars Kaysen, der producerer 50.000 smågrise om året på Djursland, fået sit færdige årsregnskab i hånden allerede i december – altså godt en måned før årets egentlige udgang.

Det sker bl.a. for at have de nyeste tal som beregningsgrundlag til den megen talgymnastik, han giver sig i kast med i løbet af året og især om foråret.

”Selvom et regnskab jo er historiske tal, løber jeg mit årsregnskab igennem relativt ofte og regner og benchmarker på mange forskellige områder. Og så nytter det ikke, at mine tal er uaktuelle – jeg har behov for at have nye tal hele tiden. Derfor er det en hjælp, at jeg kan få det færdige regnskab på forhånd”, siger Lars Kaysen, der også er ivrig bruger af både DB-tjek og Business-tjek og generelt er glad for at kunne følge sine tal nøje.

”Det lidt tidligere årsregnskab er en nøgle til at se, hvor jeg er rent økonomisk lige nu, og hvad jeg skal lægge ind på både pension og skat. Og så er jeg bare glad for at kunne slutte året af tidligt. Så kan vi hurtigt komme videre og fokusere på det nye år”, siger han.

Kender tallene på forhånd

Det tidlige årsregnskab laves på baggrund af resultaterne fra årets første 10-11 måneder og kombineres med en fremskrivning af de sidste uger op til årsskiftet. I starten af januar laves så en status, hvor eventuelle småkorrektioner bliver rettet til.

Lars Kaysens produktion går udelukkende til eksport, og det gør udfærdigelsen af det tidlige årsregnskab nemmere, da han ikke får moms retur ved eksporten. Derudover køber han al sit foder og har strømlinet produktionen, så han er fuldstændig klar over, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud i den anden ende en måned ude i fremtiden.

At få regnskabet på forhånd kræver derfor reelt set ikke andet af ham, andet end at han skal blive ved med at gøre, som han altid har gjort.

”Jeg skal bare sørge for at have et godt overblik over min produktionsøkonomi og skruet tingene sammen på en måde, så jeg ved, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud igen”, siger han.

Flere burde gøre det

Og det er langtfra bare Lars Kaysen, der kan få gavn af et tidligt regnskab – faktisk gør det sig gældende for langt flere. Det fortæller Carsten Møller Andersen, afdelingschef for Regnskab og Skat, i Velas i Søften.

”Der er ingen tvivl om, at mange landmænd ville have gavn af at få regnskabet tidligere end i foråret, som de plejer. Ved at få det tidligere kan de nå at reagere før deadline på både skat og pension, og så er der jo også en positiv signalværdi over for banken – det viser, at man leverer lynhurtigt. Det er professionelt”, siger Carsten Møller Andersen.

Han peger på, at man relativt nemt kan få det færdige årsregnskab i hånden allerede i december.

”Det kræver bare, at man har overblik over sin økonomi og kender sine indtægter og udgifter frem til nytår. Især er det optimalt på planteavlsbedrifter, for de har jo låst døren til maskinhuset og kører ikke længere i marken”, afslutter han.

Carsten Møller Andersen
Afdelingschef, Basisregnskab & Selskab

Carsten Møller er afdelingschef for forretningsudviklingsområdet Basisregnskab.

2963 4046
Se flere medarbejdere indenfor Regnskab