Forside / Viden / Karsten fik hjælp til ny medarbejder: ꟷ Jeg har fået tid til meget andet

Karsten fik hjælp til ny medarbejder: ꟷ Jeg har fået tid til meget andet

For svineproducent Karsten Andersen blev et sæt nye hofter anledning til at få ansat en medarbejder på bedriften til det daglige arbejde. Og processen gik smertefrit

Siden Karsten Andersen købte en bedrift ved Låsby i starten af 1990’erne, har han i langt størstedelen af tiden stået for arbejdet med at passe grisene selv. I kortere perioder har han trukket på vikarer og løstansatte, men mest af alt har det været Karsten Andersen selv, som har trukket i arbejdstøjet for at passe de 650 årssøer.

Men noget har ændret sig. I dag har Karsten Andersen besøg af svinekonsulent Elisa Hylleberg Krøyer fra Velas, og sammen går de to rundt i staldene på bedriften og gennemgår tingenes tilstand. Der bliver blandt andet kigget på, om temperaturen i staldene er optimal, om smågrisene ser sunde og raske ud og på, hvordan det går med forbruget af medicin.

Alt er, som det skal være, og i staldene finder man en tredje person, som skal have en stor del af takken for, at det går godt. Det er ukrainske Vladislav. Han har arbejdet på gården siden årsskiftet, og det er ham, der i dag tager sig af hovedparten af den daglige pasning af grisene i farestalden.

Forinden da havde Karsten Andersen nemlig fået to nye hofter, og han blev af sin regnskabskonsulent i Velas rådet til at få hjælp til arbejdet på gården.

– Jeg skulle ikke også til at smadre mine to nye hofter, og min regnskabskonsulent ser gerne, at jeg kan holde til at drive gården lidt længere, siger 58-årige Karsten Andersen med et grin.

Efter løse snakke med både en regnskabskonsulent og svinekonsulent Nikolaj Stidsen fra Velas om mulighederne for at ansætte en medarbejder på gården, tog Karsten Andersen fat på Velas rekrutteringsafdeling, som kan hjælpe med at finde medarbejdere til landbruget.

For Karsten Andersen var det en stor gevinst, at der var hjælp at hente til at finde bedriftens nye medarbejder.

– Det har jeg hverken tid til eller interesse i at skulle stå for selv. Sidst, jeg selv søgte efter en medarbejder, satte jeg et opslag i ugeavisen, men den slags gør man ikke i dag. Der er sket meget siden. Derfor takkede jeg ja til hjælp fra Velas, fordi jeg har nok andet at give mig til i stedet for selv at lede efter en medarbejder, fortæller Karsten Andersen.

Netop det er ifølge Thorbjørn Andersen, rekrutteringskonsulent i Velas, som har hjulpet mange landmænd med at rekruttere nye medarbejdere, pointen med, at man som arbejdsgiver skal overveje at opsøge rådgivning.

– Det er det, som gør, at vi har en berettigelse. Vi lægger os i selen for at hjælpe vores kunder hele vejen rundt, lige fra forventningsafstemning, rekruttering, evt. opholdstilladelse, skattekort og det kontraktlige, ligesom vi hjælper med at sikre, at der ligger en god introplan. Vores mål er altid, at der bliver skabt langvarige relationer mellem arbejdsgivere og medarbejderne, siger han.

En selvhjulpen medarbejder

For Karsten Andersen var det vigtigt at finde en medarbejder, som både kunne dansk og som havde erfaring.

– Jeg skulle bruge en farestaldsmedarbejder, som selv kunne finde ud af tingene. Vladislav er rigtig dygtig og har været rimelig selvkørende fra start, siger Karsten Andersen.

Vladislav har tidligere arbejdet på en bedrift ved Skanderborg, og han har været i Danmark i omtrent fire år.

– Det har været en alletiders proces, fordi Velas også har taget sig af papirarbejdet med at få lavet kontrakter og sørget for at hjælpe med opholdstilladelser. Samtidig tager de sig af lønkørsel og den slags, og det betyder alt for min hverdag. Der er en masse andre ting, som jeg nu får tid til at få gjort, fortæller Karsten Andersen.

Karsten Andersen og hustruen er begyndt at spekulere på, hvad der skal ske, når de ikke længere skal drive svineproduktion.

– Ingen af vores to døtre vil overtage gården, så vi tænker da, at vi skal noget andet inden for en 8-10 år, lyder det afslutningsvis fra Karsten Andersen.

Info – Karsten Andersen

Karsten Andersen driver en svineproduktion ved Låsby. Han købte stedet i 1993. Der er 650 årssøer på bedriften, som producerer 21.000 syv-kilo grise om året. Til gården hører 45 ha jord, som er bortforpagtet. Fra januar 2023 har Vladislav fra Ukraine arbejdet som medhjælper i staldene.

Del indlæg

Elisa Hylleberg Krøyer
Rådgiver, Griseproduktion

Elisa Hylleberg Krøyer er griserådgiver med særligt fokus på management i farestalden og smågrisestalden.

4013 7766
Se flere medarbejdere indenfor Rekruttering, HR & Løn