Forside / Viden / ESG-arbejdet gav nye metoder: Nu tager Camilla ud til ugentlige samtaler med de ansatte

ESG-arbejdet gav nye metoder: Nu tager Camilla ud til ugentlige samtaler med de ansatte

For Camilla Søndergaard, som er svineproducent med sin mand, Christian, har arbejdet med at få lavet ESG-rapport givet anledning til at ændre på nogle vaner. Nu er Camilla oftere ude og snakke med medarbejderne, og det har frigivet tid for Christian

I et rødt stuehus tæt ved Rødkærsbro ved Viborg sidder Camilla Søndergaard på det kontor, hvor hun ugentligt tilbringer mange timer.

Hen over de seneste par måneder er hun begyndt at tilbringe endnu flere timer på kontoret. Camilla og hendes mand, Christian Søndergaard, som sammen driver et par griseejendomme, har nemlig fået lavet en ESG-rapport af Winnie Rodam fra Velas. Arbejdet med at udarbejde rapporten har givet anledning til, at der er blevet lavet om i arbejdsopgaverne.

– Vi blev udfordret på nogle ting i arbejdet med ESG-rådgiveren, og vi kunne godt mærke, at Winnie Rodam har stor erfaring som virksomhedsrådgiver. Nu har vi optimeret rigtig meget på det administrative, så jeg har fået flere ting på min tallerken, som Christian tidligere sad med, siger Camilla Søndergaard. 

Selvom det for Camilla Søndergaard er blevet til flere administrative opgaver på kontoret, har hun også fået andre opgaver på sin to do-liste, som foregår ude på selve bedrifterne. En gang eller to om ugen kører hun rundt til medarbejderne, så hun i deres pauser kan tage en uformel snak med dem om, hvordan de har det, og om der er noget, de mangler.

– Ved de lejligheder drøfter vi også, hvis de har spørgsmål til lønsedlerne eller lignende. Det, at jeg nu tager rundt på ejendommene, sparer Christian for en masse spørgsmål, når han kommer rundt. Med mindre administrativt arbejde og færre af den slags samtaler har han nu fået mere tid til at fokusere på de ting, der relaterer sig til driften, siger Camilla Søndergaard, som også peger på, at det har haft den positive sideeffekt, at hun nu er mere synlig over for medarbejderne.

– Så kan de se, at jeg ikke kun sidder med administration, men faktisk også kan bruges til nogle af de her snakke om, hvordan det hele går, siger hun.

Vise, hvem vi er

Ideen om at få udarbejdet en ESG-rapport opstod for Camilla og Christian Søndergaard i kølvandet på, at de havde været til møde hos Viborg Kommune om miljøledelse, og her blev der blandt andet fortalt om ESG. Mødet gav parret mod på at kaste sig ud i ESG-rapportering.

– Vi kunne godt fornemme, at det var den vej, det gik, og at det ville være godt at kunne vise en ESG-rapport om vores bedrifter til samarbejdspartnere. Vi kunne se, at det kunne få en værdi for os som virksomhed ved, at vi kan bruge ESG-rapporten over for banker og andre samarbejdspartnere. Vi kan vise, hvem vi er, ganske enkelt, siger Camilla Søndergaard.

For Camilla er et af målene med ESG-rapporten også at kunne vise omverdenen, at her er faktisk en virksomhed, som har styr på tingene.

– Vi vil gerne kunne vise, at vi er ordentlige, og at vi går op i, at både vores dyr, vores medarbejdere og vores virksomhed har det godt. Der er ESG-rapporten et velegnet værktøj, fordi den både kigger på, hvor vi allerede er lykkedes med noget, samtidig med at den viser, hvor vi har ambitioner om at udvikle os og blive bedre, siger hun.

Netop udvikling er ifølge Winnie Rodam, seniorkundeansvarlig for virksomhedslandbrug i Velas, som har lavet adskillige ESG-rapporter for landmænd, en vigtig del af ESG-rapportering.

– En vigtig del af ESG er, at man ser sig selv udefra og synliggør nogle konkrete indsatsområder for at skabe en mere bæredygtig virksomhed. En ESG-rapport kan eksempelvis også indeholde en klimaberegning og dermed være med til at vise, hvordan ens nuværende CO2-udledning er, og på hvilke områder man mest effektivt kan reducere sin CO2-udledning, fortæller hun.

Hun opfordrer til, at man frem for at se bevægelsen mod ESG-rapportering som noget negativt hellere fokuserer på rapporteringen som en mulighed.

– Man kan få meget ud af at fokusere på, hvilken værdi det kan skabe for den enkelte landmand. For ESG kan være med til at flytte rigtig meget, når man bliver gjort opmærksom på, hvor man er nu, og hvor man kan nå hen, fortæller Winnie Rodam, som understreger, at man ved at opsøge rådgivning om ESG-rapportering får adgang til nyeste viden.

– Fordi vi har specialister at trække på – uanset om det er relateret til dyrehold, markdrift, klima og miljø eller vedvarende energi – kan vi udfordre kunden med den nyeste faglige viden og sikre, at den indarbejdes i de mål, der bliver sat for ESG-arbejdet, lyder det fra Winnie Rodam.

Frokost med driftslederne

For Camilla og Christian Søndergaard er arbejdet med ESG-rapportering blandt andet mundet ud i, at de vil begynde at sælge gylle til biogas, og at de vil arbejde med ”vild med vilje”-tankegangen på deres ejendomme.

Særligt på personalesiden er der indført nye tiltag.

Derfor inviterede Christian og Camilla for nyligt driftslederne på frokost ude i byen for at tale om stort og småt.

– Det var faktisk helt vildt, hvad det gjorde. Driftslederne kender jo hinanden, og vi fik øjnene op for, at de kan bruge hinanden på en helt anden måde og trække på hinandens erfaringer. Så det er i hvert fald noget, vi fremover vil gøre en gang i kvartalet, siger Camilla Søndergaard.

– Der kommer bare noget andet snak, end når vi står ude i stalden midt i en arbejdsdag, siger hun videre.

Foruden har parret nu kastet sig ud i at lave en medarbejderhåndbog, som blandt andet skal bruges, når der ansættes nyt personale.

– Det giver ret god mening, når vi alligevel har fået en vis størrelse og har ansatte fra Rumænien, Ukraine og Vietnam. De kommer fra forskellige kulturer, og så er det bare rart at kunne have et fælles udgangspunkt i en medarbejderhåndbog, siger Camilla Søndergaard.

Camilla og Christian har planer om at opdatere ESG-rapporten hvert år, så den løbende bliver fornyet.

– Det er blandt andet for at holde os selv op på de mål, vi har sat. Nåede vi faktisk dem? Samtidig vil vi også gerne have noget frisk materiale at kunne vise til møder med samarbejdspartnere eller pengeinstitutter, og det har vi kun, hvis vi løbende sætter nye mål i ESG-rapporten, fortæller Camilla.

Winnie Rodam
Seniorkundeansvarlig

Winnie Rodam er rådgiver inden for virksomhedslandbrug

2518 5719
Se flere medarbejdere indenfor Bæredygtighed