Hvis du går med tanker om at benytte dig af muligheden for tidlig pension, også kaldet Arne-pension, er der flere ting, du bør være opmærksom på, lyder det fra konsulent.
Fra 1. januar og frem til 30. juni 2022 er der i nogle situationer mulighed for at få tilbagebetalt sit efterlønsbidrag skattefrit. Men det kan være en svær beslutning, om man skal træde ud af efterlønsordningen.
”Der er flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man tænker på at gå på tidlig pension. Til at starte med skal man have gjort op, om man overhovedet er berettiget til tidlig pension, dvs. om man har været på arbejdsmarkedet i minimum 42 år – og så skal man kigge på, hvad der bedst kan betale sig”, fortæller økonomikonsulent ved Velas Ulrik Andersson.
Det kan foruden den økonomiske afvejning være en udfordring at dokumentere 42 års anciennitet på arbejdsmarkedet, og derfor har man hos Velas nedsat et team, der hjælper med både dokumentationen og beregninger.
”Vi går ind og ser på den enkelte situation, herunder jobsikkerhed, økonomi og planer for fremtiden. Det kan være meget forskelligt, hvorvidt det er en god idé at vælge tidlig pension”, siger Ulrik Andersson.
I beslutningsprocessen skal man blandt andet kigge på sine andre pensionsordninger samt modregninger i efterløn, inden man beslutter sig, ligesom alder og planer om at arbejde også har noget at sige.
”Tidlig pension er kun en god idé, hvis man ønsker at stoppe med at arbejde, så det er det første, vi taler med kunden om”, fortæller Ulrik Andersson og forsætter;
”Vi rådgiver kunderne om beslutningen på baggrund af beregninger i den enkelte situation. Desuden hjælper vi med at finde dokumentation på anciennitet.
Værdifuld hjælp til dokumentation
Netop dokumentationen på anciennitet har været en stor udfordring for mange. Rigsarkivet, som i nogle tilfælde ligger inde med oplysningerne, har ikke haft ressourcer til at behandle hver enkelt ansøgers ønske om indsigt, men i et nyt lovforslag fra Beskæftigelsesministeriet foreslås det, at ansøgere til den tidlige pension får en særlig adgang til egne oplysninger.
”Det er positivt, at man nu går ind og giver folk adgang til egne oplysninger. Hvis alle ansøgninger skulle behandles af Rigsarkivet i det første halvår af 2022, kan det potentielt gå helt i hårdknude”, siger Ulrik Andersson.
For lønmodtagere findes det meste af dokumentationen i form af ATP-indberetninger, men der hvor det kan komme til at knibe er f.eks. ved selvstændige, hvis man har arbejdet uden for Danmark, har været på barsel eller i andre situationer, hvor der ikke er indbetalt til ATP.
Derfor opfordrer Ulrik Andersson og kollegerne til, at man hurtigst muligt går i gang med at kigge på mulighederne for tidlig pension, hvis man er interesseret i ordningen.
”Dokumentationen af anciennitet kan godt tage tid, og det er derfor vigtigt at komme i gang med opgørelsen. Vi hjælper gerne kunderne med at grave dokumentationen frem, og det kan både være i egne arkiver eller i rigsarkivet”, fortæller Ulrik Andersson.
Er du klar til tidlig pension?
Selvom dokumentation er altafgørende for at indtræde i den tidlige pension, er det lige så vigtigt, at man er klar.
”Du skal gøre op med dig selv, om du vil fortsætte med at arbejde, og så skal du kigge på tidshorisonten. Hvor sikker er du i dit job? Kan det betale sig? Alt dette hjælper vi dig med undervejs”, slutter Ulrik Andersson.
Kontakt teamet hos Velas, hvis du vil vide mere om dine muligheder for tidlig pension.