Hvis bedriften skal afhændes på egen eller bankens opfordring, skal man have en midlertidig løsning, indtil et nyt job er på hånden. ”Kontingentet til A-kassen er få penge for en effektiv forsikring”, siger økonomikonsulent.
For en del selvstændige landmænd – særligt de yngre – er holdningen, at der ingen idé er i at være medlem af en A-kasse, og derfor bliver den ofte fravalgt.
Men faktisk er det et stærkt sikkerhedsnet, hvis bedriften skal sælges enten frivilligt eller ufrivilligt, fortæller Ulrik Andersson, økonomikonsulent med ansvar for socialøkonomi hos velas i Vissenbjerg.
”Det er vigtigt at være i en A-kasse, for hvis man pludselig står som selvstændig uden bedrift af den ene eller anden årsag, er der ingen mulighed for at forsørge sig selv eller sin familie. Kontingentet til A-kassen er et lille beløb, som betyder en hel masse, hvis man fra den ene dag til den anden ikke længere har sit arbejde.”, siger Ulrik Andersson.
Konsulenten skal finde den bedste løsning
Han peger på, at særligt de yngre landmænd har en forestilling om, at de ”alligevel ikke kan få noget ud af det”, efter at nye regler trådte i kraft for dagpengeområdet tilbage i 2018.
”Det er forfejlet at tro, at man generelt ikke kan få noget udbetalt som selvstændig. Der findes forskellige trin-ordninger, man kan indtræde i for at få dagpenge, og det er vores arbejde som konsulenter at finde den bedste løsning. Men sikkert er det, at hvis ikke man er medlem af A-kassen, ja så får man heller ikke noget – så det går altså ikke bare at melde sig ind, umiddelbart før man bliver ledig”, siger Ulrik Andersson.
Han fortæller, at generelt gælder det, at hvis man som landmand ikke har tjent penge, kan man ikke få dagpenge. Det skyldes nemlig, at mindstesatsen er afskaffet efter de nye regler, og at dagpengesatsen for en selvstændig som udgangspunkt beregnes på de seneste 24 måneders resultat før renter.
I særtilfælde vil det dog kunne lade sig gøre at beregne grundlaget på to ud af de seneste fem års resultat.
Momsen kan drille
Ifølge Ulrik Andersson lever myten om, at man som selvstændig ikke kan få dagpenge, bl.a. også fordi, der er krav om, at momsregistreringen skal ophøre, hvis man skal have dagpenge. Og det kan være så godt som umuligt, hvis man eksempelvis skal have udbetalt efterbetaling på mælk eller udbetalt andelshaverkonti, da det i de fleste tilfælde kræver et CVR-nummer.
”Kort sagt kan man ikke få dagpenge, hvis ikke man kan fremvise et ophørsbevis på momsregistreringen. Men hvis det af forskellige årsager ikke er muligt at afmelde momsen i umiddelbar forbindelse med salget eller lukningen af virksomheden, kan man udtræde af virksomheden på en tro og love-erklæring”, siger Ulrik Andersson og påpeger, at man alternativt kan framelde sig momsregistreringen og derefter indberette en efterangivelse, når efterbetalingen skal udbetales.
Ulrik Andersson opfordrer derfor kraftigt de selvstændige landmænd til at få meldt sig ind i en A-kasse – uanset om man er ung eller gammel.
”Eftersom det reelt set kræver to års medlemskab som selvstændig, førend man kan få penge udbetalt, ja så er det altså nødvendigt at være medlem, før det hele brænder på. Og kontingentet til A-kassen er få penge for en effektiv forsikring”, siger han.
Hvis du vil mere så kontakt økonomikonsulent Ulrik Andersson på telefon 2051 6778 eller ua@velas.dk