Forside / Viden / Ny ordning lokker med mindst 35.500 kr. pr. ha: Dette må du ikke overse

Ny ordning lokker med mindst 35.500 kr. pr. ha: Dette må du ikke overse

Du kan nu søge om tilskud til permanent ekstensivering. Men der er mange regler at leve op til, så det kan være en god idé at tage fat i en udtagningskonsulent

Det er blevet muligt at indgå i en ny ordning, kaldet permanent ekstensivering, som støttes med et engangsbeløb på minimum 35.500 kr. pr. ha og helt op til 82.500 kr. pr. ha.

For at kunne indgå i ordningen, skal arealerne imidlertid leve op til en lang række forpligtigelser, og der er en række forbehold, som du skal forholde dig til, hvis ikke du en dag vil stå i en ærgerlig situation.

Det fortæller Marianne Kristiansen, naturrådgiver i Velas.

– Hvis et areal bliver en del af ordningen, bliver det konkrete areal tinglyst som permanent ekstensiveret. Det kan have betydning for jordprisen ved et eventuelt salg, og derfor skal du være sikker på, at ordningen giver mening for dig, siger hun.

Derudover vil der i tinglysningen også blive indskrevet, at hvis arealet, hvorpå du har søgt ordningen, senere bliver en del af et vådgøringsprojekt, kan du som ejer ikke takke nej til at være med i det konkrete projekt.

– Ordningen kan altså tænkes at have en række økonomiske konsekvenser, og det skal du tænke med ind, inden du eventuelt tilmelder arealer til ordningen. Derfor kan der være sikkerhed i at opsøge rådgivning om permanent ekstensivering, understreger Marianne Kristiansen.

Her er reglerne

Hvis du udtager arealer til ordningen, får du et engangsbeløb for omdriftsarealer på 82.500 kr. pr. ha og 35.500 kr. pr. ha for permanente arealer, men for at komme i betragtning skal arealerne leve op til en lang række regler.

– Hvis du indgår i ordningen, er det ikke muligt at søge bio-ordninger til de arealer, der er tilmeldt ordningen. Med andre ord kan du hverken søge økologisk arealstøtte eller klima- og miljøvenligt græs, siger Marianne Kristiansen.

Derudover er det ikke muligt at søge om permanent ekstensivering i byzone og sommerhusområder, og arealerne må ikke hverken jordbearbejdes, gødskes eller sprøjtes.

– Det bliver tinglyst på arealet, så det gælder permanent. Desuden må der ikke fodres vildt på arealet, og overgræsning skal undgås. Der kan godt etableres vandhuller og paddeskrab uden dispensation fra Landbrugsstyrelsen. Her skal du bare huske at søge tilladelse hos kommunen til søer, siger Marianne Kristiansen.

Fordi der er mange ting at have for øje, anbefaler Marianne Kristiansen, at du tager en uforpligtende snak med en udtagningskonsulent.

– Så kan du finde ud af, hvilke muligheder du har, og hvad en evt. tilmelding af arealer vil få at betydning for din ejendom, siger Marianne Kristiansen.

Der blev åbnet for at søge tilskud 2. september, og det vil være muligt at gøre frem til 31. oktober 2024. Som nævnt bliver tilmeldte arealer tinglyst som permanent ekstensiveret. Beløbet for ekstensiveringen udbetales i december 2025 som et engangsbeløb.

Gratis rådgivning af Udtagningskonsulenter
Udtagningskonsulenter (www.udtagningskonsulenterne.dk) kan give faglig rådgivning til interesserede lodsejere om ordningen.

De kan rådgive om ordningens muligheder og forpligtelser m.v. ud fra din konkrete situation. Ring eller skriv til tlf. 30 58 00 24 eller makr@velas.dk. Desuden kan udtagningskonsulent Sebastian Behnke kontaktes på 41 43 55 49 eller sebe@velas.dk.

Der tages udgangspunkt i afgrødekoden på marken i perioden 2021-2023 (referenceperiode). Satserne kan ses i MiljøGIS til Vandprojekter samt Landbrugsstyrelsen (Referencekort PE 2021-2023) i slutningen af august. Link her: Miljøgis (mim.dk)

Du kan læse mere om, hvad ordningen (generelt) kan betyde for din skat og økonomi i faktaarket på Udtagningskonsulenternes hjemmeside på: Udtagningskonsulenterne_faktaark_oekonomi_LF_2kor.pdf
Marianne Kristiansen
Naturrådgiver

Marianne Kristiansen er udtagningskonsulent med viden om de forskellige ordninger for udtagning af jord og administration af naturbeskyttelsesloven og vandløbsloven.

3058 0024
Se flere medarbejdere indenfor Natur