Selvom det kan være fristende at investere i billigere svinefoder, skal du være sikker på, at effekten er dokumenteret. For ellers kan du risikere, at prisen på at producere grisen bliver højere
Man skal ikke som svineavler lade sig forblænde af lavere priser på foder med tilsætningsstoffer, hvis ikke man er sikker på, at foderet leverer de ønskede resultater. Så kan resultatet nemlig blive, at det samlet set bliver dyrere at producere en gris.
Sådan lyder budskabet fra Peter Mark Nielsen, som er konsulent i Svin i Velas.
– Det er ikke prisen pr. kilo foder, som er vigtig, men foderomkostningerne ved at lave et kilo tilvækst, som betyder noget. Det kan være enormt fristende at vælge det billigste, når man skal købe foder ind, men tænk på totalproduktionen i stedet for på foderprisen. Fokus skal være på, hvad det koster at producere et kilo kød, siger Peter Mark Nielsen.
Det er nemlig de færreste tilsætningsstoffer, som lever lange liv.
– Der er et hav af tilsætningsstoffer, og der kommer nye til hvert år. Men der er ikke mange af dem, som vi ser fem år senere. Det at have grise og få resultater med det er hårdt arbejde. Der er ikke et quick fix, siger han.
Anledningen er, at eksempelvis sojaskrå er usædvanligt dyrt for tiden. Tidligere har sojaskrå kostet cirka 280 kr. pr. 100 kg. Lige nu ligger prisen på cirka 400 kr. pr. 100 kg. Det gør i sagens natur, at mange gerne vil spare på mængden af sojaskrå.
– Derfor kommer der tilsætningsstoffer på markedet, som ifølge sælgerne gør, at man kan spare på sojaskråen i foderet, så foderet bliver billigere at indkøbe. Men det er ikke bevist, at produkterne virker, siger Peter Mark Nielsen.
FAKTA – Foderlovgivningen
Foderlovgivningen definerer tilsætningsstoffer som stoffer eller præparater, der kan påvirke foderstoffers egenskaber eller den animalske produktion. I EU er de godkendte tilsætningsstoffer reguleret via tilsætningsstofforordningen.
Her peger han på, at tilsætningsstofferne hældes i foderet for at øge fordøjeligheden og dermed værdien i foderet, så man kan tilsætte mindre sojaskrå.
– Der er bare ikke noget fornuftigt bevis for, at det virker. Så kan det godt være, at et ton foder nu og her er billigere, men skal du bruge mere af det, bliver det samlet set dyrere at producere en gris, siger Peter Mark Nielsen
Den afgørende dokumentation
Vil man være sikker på, at tilsætningsstofferne i foderet har en effekt, er det derfor altafgørende, at man er opmærksom på dokumentationen, lyder rådet fra Peter Mark Nielsen.
For det kan sagtens være relevant at benytte sig af tilsætningsstoffer – så længe man undersøger effekten.
– Du skal bruge de tilsætningsstoffer, som giver en effekt i din besætning. Kan du tilsætte noget, som gør, at der dør færre grise, eller at du skal bruge mindre foder, er det jo fint. Men du skal være meget opmærksom på, om det er nødvendigt, siger han.
FAKTA – Tilsætningsstoffer
Tilsætningsstoffer sælges ofte på, at de koster 5 øre/FE. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til 11 kr. pr. slagtesvin og 70 kr. pr. årsso.
Mange tilsætningsstoffer tilskrives en matrixværdi, som er et opløft af næringsstoffer. Det er et tal, der fastsat af producenten og nærmest umuligt at efterprøve, men det kan have stor betydning for foderets effektivitet i stalden
Herunder er det vigtigt, at man går efter velafprøvede og dokumenterede produkter.
– Skal du bruge tilsætningsstoffer, skal du have noget dokumentation for, at det virker. Den dokumentation er ikke, at foderstofsælgeren fortæller, at det virker godt andre steder. Det er ikke godt nok, siger Peter Mark Nielsen.
Her kan man blandt andet kigge mod SEGES, som har en side med afprøvede tilsætningsstoffer.
Prøv det af
Er man i en situation, hvor man alligevel har lyst til at prøve et bestemt foder af, anbefaler Peter Mark Nielsen, at man tidsbegrænser sit ”forsøg”.
– Giv det et skud i et par måneder. Stop herefter op, og se, om det har givet den ønskede effekt. Hvis ikke, så ud med det igen, siger han.
Det kan være, at man ikke kan finde den konkrete dokumentation for, at et produkt virker, men alligevel gerne vil undersøge perspektiverne i det.
– Så skal du bare huske at stoppe op igen efter et par måneder. Gjorde du det eksempelvis for at få færre døde grise, er det vigtigt, at du får kigget på, om brugen af foderet så også har resulteret i færre døde grise, siger han.