Forside / Viden / Systematisér vurderingen af ben og klove og nedsæt sodødeligheden

Systematisér vurderingen af ben og klove og nedsæt sodødeligheden

Ved at være proaktiv i arbejdet med ben og klove kan man reducere infektioner, dårlig mælkeydelse, og i sidste ende sodødelighed.

Velas’ svinekonsulenter har lige nu stor fokus på klovscoring, hvor de systematisk går ind og kigger på ben og klove på søer, både i farestalden og drægtighedsstalden samt på polte.

Når man vurderer klovsundhed og benstilling i besætningen, er det vigtigt at se på flere parametre. Blandt andet sker en konkret vurdering af bestilling ved poltene og søer i drægtighedsstalden. Desuden er revner og sprækker i klovene nemmest at vurdere på søerne i farestalden, hvor de ligger ned, og man kan få adgang til undersiden af kloven.

”I Danmark er sodødeligheden stigende, og derfor er der kommet stor fokus på klovscoring, og hvordan man kan forebygge infektioner og skader”, siger Nikolaj Stidsen, svinekonsulent ved Velas og fortsætter;

”Sodødeligheden er både et stort økonomisk problem, men i høj grad også ødelæggende for medarbejdermotivationen. Det er ikke sjovt at gå på arbejde, når der er for mange døde søer”.

I besætningerne kræves rigtig meget af søerne. Derfor er det også vigtigt fra starten at have en god polt. Her bør man have fokus på vurdering af ben og klove på de unge dyr, fortæller Velas’ svinekonsulenter.

”Det er hårdt at være so, og man er nødt til at kigge på benstilling og klove allerede ved poltene. Hvis benstillingen ikke er i orden, får du en so med forringet holdbarhed, ligesom benstilling kan have indflydelse på klovenes udvikling”, siger svinekonsulent Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.

Vær proaktiv med en konkret handlingsplan

Vurderingen af ben og klove har stor betydning for holdbarhed, og Velas’ svinekonsulenter har derfor valgt at have stort fokus på lige netop dette, når de er på besøg på bedrifterne.

”Vi mærker allerede en stor interesse ude i staldene, når vi kigger på klovene. Medarbejderne kan godt se, at det er noget, de bør være opmærksomme på. Det er en øjenåbner for dem”, fortæller Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.

Teamet hos Velas har været med i udviklingen af et værktøj til systematisering af arbejdet med ben og klove. Her går de ind og kigger på typer af skader, og hvad der kan gøres for at minimere skader fremover. Landmanden får altså et billede af, hvor der er problemer, og hvordan han kan forebygge det.

”Værktøjet er en måde til at systematisere problemer og løsninger og give landmanden et overblik. Er der eksempelvis problemer med revner i den hvide linje, ved vi, at det er noget med nærmiljø og belægningsgrad hos vores dyr, hvorimod hvis det er revner i selve kloven, så er det måske revner i spalter eller slidt inventar, vi skal kigge på”, siger Nikolaj Stidsen og fortsætter;

”Vi sporer os ind på den retning, hvor vi skal have fokus, og det hele samler vi i en visuel oversigt over situationen i besætningen, så landmanden har en konkret handlingsplan at gå ud fra”.

Nyt værktøj til vurdering af ben og klove rulles ud i efteråret

Ifølge Velas’ svinekonsulenter er det ikke altid nok med en hurtig tur rundt i stalden. Landmanden bør kigge systematisk på klove og ben, så alle parametre bliver taget i betragtning for at kunne få et overblik og iværksætte handlinger, der kan komme eventuelle skader i forkøbet.

”Vi kan se rigtig meget, når vi får fokus på benene og hele vejen ned under klovene– og det mærker jeg også på medarbejderne ude på bedrifterne. Der er virkelig noget, vi kan forebygge, hvis vi kigger systematisk på dyrene”, siger Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen.

”Vores værktøj til vurdering af klove og ben er allerede taget godt imod flere steder og bliver ligeledes et af fokusområderne i de besætninger, hvor vi skal arbejde med SoLiv i efteråret. Vi skal have gjort opmærksom på den her problematik og have startet forebyggelsen, så vi i sidste ende får nogle sunde søer og nedsætter sodødeligheden”, slutter Nikolaj Stidsen.

Anni Kildevæld Lundsgaard Hansen
Rådgiver, Griseproduktion

Anni Lundsgaard er griserådgiver med særligt fokus på staldgangsgrågivning i sohold.

2519 5529
Se flere medarbejdere indenfor Svin