Forside / Viden / Svinerådgiver: Majs er ikke et alternativ til hvede, før prisen udlignes

Svinerådgiver: Majs er ikke et alternativ til hvede, før prisen udlignes

Majs er et udmærket foderalternativ til det dyre korn. Men som tommelfingerregel er majs først interessant til svinefoder, når det koster det samme eller mindre end hvede, fortæller svinekonsulent og foderspecialist i Velas.

Kornprisen er som bekendt steget voldsomt de seneste måneder, og det får nu flere spillere på fodermarkedet til at tilbyde majs som alternativ til at dække grisenes foderbehov.

Men selvom majs som udgangspunkt er oplagt at se på som supplement til hvede rent fodringsmæssigt, så kræver det, at prisen på majs lander på niveau eller under prisen på hvede, fortæller Peter Mark Nielsen, svinekonsulent og foderspecialist i Velas.

”Markedet for korn er voldsomt lige nu, og vi ser priser på 210 kr. per 100 kg, hvis man overhovedet kan finde nogen, der vil sælge det. Ud fra den betragtning så vil majs være et fint supplement til korn, da der også findes flere majssælgere i markedet netop nu”, siger Peter Mark Nielsen.

Skal være mindre end hvede

Ifølge svinekonsulenten så skal som udgangspunkt enten skal gøre foderet bedre eller være billigere, førend det er interessant som et alternativt fodermiddel.

Og her er udfordringen: Majsen gør hverken foderet bedre eller dårligere.

”Det betyder, at der kun er prisen tilbage. Og hvis vi ser på en slagtesvineblanding, så skal prisen på majs være det samme eller mindre end hvede, hvis det skal give økonomisk mening”, siger han.

”Taler vi om smågrise og diegivende søer, så kan vi godt tillade os at betale en smule mere for majsen, da de kræver mere energi – men det er kun omkring 5 kr. mere per 100 kg majs frem for hvede”, fortæller Peter Mark Nielsen og understreger, at det naturligvis kan svinge alt efter hvor prisen på soja, olie og mineraler ligger.

Ikke mange alternativer til dyrt korn

I øjeblikket er majs ca. 25 kr. dyrere end hvede per 100 kg. Det betyder i sidste ende, at slagtesvinefoderet vil blive 2 kr. dyrere per 100 FE, hvis man bruger 10 pct. majs.

”Så med de priser, vi ser på majsen lige nu, så er det ikke et interessant alternativ. Men desværre er der heller ikke mange andre alternative varer, der kan afbøde de meget høje kornpriser.

Del indlæg

Peter Mark Nielsen
Rådgiver, Griseproduktion

Peter Mark Nielsen er griserådgiver med særligt fokus på foder.

2519 6766
Se flere medarbejdere indenfor Svin