En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder det rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.
Corona-krisen har lukket store dele af den kinesiske mineralproduktion, og det lavere udbud fra Kina har fået de europæiske producenter til at hæve priserne.
I perioden fra januar til maj er prisen på mineraler steget 10-20 procent, fortæller Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent, velas.
”Det er alle mineraler, både til svin og kvæg, som er steget i pris. På svinesiden er det klart mineralerne til smågrise, der har haft den største stigning. Det skyldes, at blandingerne har et højt indhold af vitaminer og aminosyrer, som er nogle af de mineraltilsætninger, der har haft den største prisstigning”, siger Jonas Bøge Breinholt.
Køb kortsigtet
De høje mineralpriser betyder derfor også, at man som svineproducent skal slå koldt vand i blodet i forhold til at købe langsigtet ind. Hvor den gennemsnitlige kontrakt på indkøb af mineraler normalt løber over ni eller 12 måneder, lyder anbefalingen fra Jonas Bøge Breinholt nu, at handlerne skal være mere kortsigtede.
”Hvis man snart har et kontraktudløb, råder vi til at handle til dagsprisen eller lave kortere kontrakter på sine mineraler – eksempelvis på tre måneder”, siger Jonas Bøge Breinholt.
Der er nemlig god mulighed for, at der er penge at spare ved at vente med at tegne de lange kontrakter.
”Der er ingen grund til at binde sig til at give den høje pris på mineraler det næste år frem. Inden januar havde vi et meget lavt prisniveau, så det er ikke sikkert, at vi når helt lige så langt ned igen i den nærmeste fremtid. Men vi forventer, at markedet åbner mere op, og at der kommer gang i den kinesiske produktion igen, hvilket giver gode chancer for et prisfald igen til sommer. Intet tyder på, at der ikke er mineraler nok på markedet, og priserne derfor vil stige yderligere”, siger Jonas Bøge Breinholt.