Hvis man skal lykkes med at nedbringe den høje sodødelighed, er et øget fokus på udvælgelse af de rigtige polte udslagsgivende
Sodødeligheden er for høj i Danmark, og tendensen de seneste par år har vist, at dødeligheden er stigende. Det koster meget – både økonomisk og også på arbejdsglæde og erhvervets omdømme. Derfor skal dødeligheden nedbringes – både på landsplan og i den enkelte besætning.
Et af de værktøjer, man kan tage i brug for at øge sooverlevelsen på sin bedrift, er at sætte fokus på udvælgelsen af polte.
Det fortæller Nikolaj Stidsen, griserådgiver i Velas.
– En god sooverlevelse starter ved poltene og udvælgelsen af dem. At polten har den rigtige alder, vægt og rygspæksmål, når den løbes, gør rigtig meget for overlevelsen, siger han.
Den optimale polt ved løbning i 2. brunst:
- 13-15 mm rygspæk
- 140-160 kg
- 220-240 dage
Ligeledes har den løbende udvælgelse af søerne stor betydning. Inden en so løbes til næste kuld, skal du være sikker på, at den er egnet til det, og særligt ben, klove og huld skal være i fokus.
– Inden løbning skal poltene erklæres produktionsegnede. En god polt har stærke ben, en god benstilling, ens klove og min. 14 patter, siger Nikolaj Stidsen.
Udpeg ansvarlige
Griserådgiveren anbefaler, at man på sin bedrift har ansvarlige for bestemte indsatsområder, som kan bidrage til en øget sooverlevelse.
Søer med forkert benstilling og klovproblemer bliver nemlig let halte og må ofte aflives.
– Derfor har det stor betydning for sooverlevelsen, at man på bedriften har en ansvarlig for kvaliteten af polte og søer, så man sikrer, at det er de rigtige polte, som udvælges. Det vil også sige, at man skal have en ansvarlig for klovpleje i sin besætning, siger griserådgiveren.
For Nikolaj Stidsen vil det også sige, at man skal lave konkrete planer for, hvornår man skal udskifte de søer, der ikke skal have et kuld mere.
– Man skal opstille en række kriterier for, hvornår soen er klar til et kuld mere, og her giver det også mening at have en ansvarlig for udvælgelse af søer, der skal have et kuld til, siger han.
Hvordan optimal fodring, korrekt brug af sygestier og samarbejde mellem sektioner kan bidrage til højere sooverlevelse, kan du læse mere om senere i december.