Forside / Viden / Skal du forsikre dig mod lejesæd?

Skal du forsikre dig mod lejesæd?

Ved at tegne en forsikring hos Topdanmark kan du få en erstatning på 1.500 kr. pr. ha., hvis afgrøden går i leje før høst.

“Forsikringen er for de landmænd, som gerne vil undlade at vækstregulere vinterhvede og rug, men som er i tvivl om risikoen for lejesæd”, siger Marian Thorsted, specialkonsulent hos SEGES.

Hun tilføjer, at der er en selvrisiko er på fem pct. pr. skade pr. mark, og at definitionen på lejesæd, er en hældningsgrad på mindst 66 grader, opstået inden 1. august.

Forsikring skal bestilles senest 26. april. Det kan gøres direkte i CropManager eller med hjælp fra en planteavlskonsulent. Vurdering af lejesæd sker vha. satellitbilleder, og udbetalingen ved lejesæd sker automatisk uden at du skal henvende di til forsikringsselskabet.

Prisen afhænger af risikoen
En forsikring mod lejesæd koster mellem 65 og 81 kr. pr. hektar. Prisen stiger med stigende risiko for lejesæd vurderet i vækstreguleringsprognosen i CropManager. Det er billigere end en vækstregulering, hvor der både er omkostninger til vækstreguleringsmidlet og kørsel.

Forsikringen anses primært for at være interessant i marker, hvor der er lav til middel risiko for lejesæd. I vækstreguleringsprognosen i CropManager kan man se om vinterhvede- og rugmarkerne er i lav risiko (grøn mark), medium risiko (gul mark) eller høj risiko (røde marker) for lejesæd.

Udbetalingen pr. hektar er fastsat ud fra en forventning om, at risikoen for lejesæd er lille og primært vil opstå sent i vækstsæson. Derved får den mindre betydning for udbyttet og udbetaling skal også kompensere for evt. øget tidsforbrug til høst.

Se mere på CropManager.