Forside / Viden / Optimale betingelser til kamp mod ukrudt: – Du kan få lavet de mest præcise kort nu

Optimale betingelser til kamp mod ukrudt: – Du kan få lavet de mest præcise kort nu

Hvis du som landmand vil have de bedst mulige kort over ukrudtet at sprøjte ud fra, er det nu, du skal have kortlagt markerne. Betingelserne er nemlig optimale, fortæller specialist i spotsprøjtning

Når kornmarkerne begynder at modne af, og kornet bliver gulligt, er der gunstige vilkår for at få kortlagt ukrudtet i markerne.

Derfor kan man lige nu få lavet rigtig gode spotsprøjtningskort, fortæller Mikkel Brauer, planteavlsrådgiver med speciale i præcisionsjordbrug.

– Ukrudtet i kornmarkerne forbliver grønt, mens kornet bliver gulligt, og derfor er tidsler og kvikgræs meget let at spotte, når dronen flyver hen over markerne. Så hvis man vil være sikker på at ramme der, hvor ukrudtet er, skal man rykke nu, for det er lige nu, at de mest præcise kort kan laves, siger han.

Rådgiveren understreger, at selv om man får kortlagt ukrudtet i dine marker nu, er det ikke ens betydende med, at man skal spænde sprøjten efter traktoren og køre i marken nu.

– Dronen skal flyve på det tidspunkt, hvor den kan lave det bedste og mest præcise kort over ukrudtet. Og det er lige nu. Så er det lige meget, om det er det optimale tidspunkt for at sprøjte. Det kan man nå senere, når marken står i stubbe eller efterafgrøder, fortæller Mikkel Brauer.

– Vinterbyggen skal flyves over inden for de næste 14 dage, og hveden har man indtil starten af august til at få fløjet over, siger han videre.

Større effekt

Har man mulighed for at køre i marken og sprøjte for tidsler i nærmeste fremtid, kan der imidlertid være fordele ved det.

– Hvis man når at spotsprøjte kvik og rodukrudt nu her, får man en rigtig god effekt. Planterne har nået en størrelse, som gør, at man får et stort bladoptag og i højere grad får angrebet rødderne, siger Mikkel Brauer.

At det er netop nu, at det giver bedst mening at få markerne fløjet over, mærker Mikkel Brauer og hans kolleger da også.

– Vi har allerede mange ordrer i kalenderne, så man skal slå til nu og få bestilt en droneflyvning, hvis man gerne vil sætte mest effektivt ind over for ukrudtet, siger han.

Det går som minimum i nul

Når Mikkel Brauer og hans kolleger skal køre ud med dronen for at flyve markerne over, er der selvfølgelig udgifter til den service.

Betyder det så, at det er en underskudsforretning at spotsprøjte?

– Det kommer an på en lang række faktorer i forhold til størrelsen på marken, ukrudtstrykket, det udstyr man sprøjter med, osv. Så ikke alle kan være sikre på at opnå en besparelse første gang, de spotsprøjter deres mark. Vi sigter efter, at som minimum går i nul. Benytter man det samme kort flere gange, er der selvfølgelig større besparelser at hente, siger Mikkel Brauer.

Fordi der er tale om rodukrudt, som ikke flytter sig, vil man nemlig kunne bruge den samme kortlægning af ukrudt hen over flere sæsoner.

Er der tale om store marker eller arealer, vil der ofte kunne hentes en besparelse allerede første gang, man sprøjter.

– I marker, hvor der eksempelvis skal sprøjtes i under 10 procent af det samlede areal, vil der være besparelse at hente. Overflyvningen og udarbejdelse af kort bliver billigere for landmanden, jo flere marker og jo større arealer der er tale om, siger Mikkel Brauer.

Er du interesseret i at høre mere?

Vil du gerne høre mere om spotsprøjtning? Så tilbyder vi 30 minutters gratis snak med vores specialist Erik Avlund Kjeldsen. Her vil I blandt andet komme ind på:

  • Hvilke ukrudtsarter du har, og i hvilke afgrøder samt hvilken tid på året, så vi hurtigt kan afklare, om spotsprøjtning er muligt.
  • Om du selv har teknikken, der kan styre det, og hvis ikke tager vi en snak om, hvad der ellers er af muligheder.
  • Hvornår det kan være muligt at flyve.
  • Komme tættere på, hvad du reelt kan spare.

Book din tid her

Mikkel Brauer
Planteavlsrådgiver

Mikkel Brauer er planteavlsrådgiver med særligt fokus på præcisionsjordbrug.

2519 6749
Se flere medarbejdere indenfor Planteavl