Skal man bygge nyt på sin bedrift, er det oplagt at få gennemgået sine IT-systemer. For i mange tilfælde kan man få en bedre løsning, hvis man tænker IT med fra starten
Der findes rigtig meget IT-teknologi i moderne byggerier på en bedrift. Tager man en staldbygning, er der IT i blandt andet ventilationsanlægget, foderanlægget og overvågningssystemet.
Men mange er måske slet ikke klar over, hvilke ting de har i dag, og hvordan IT-systemerne overhovedet spiller sammen. Har man nødvendige sikkerhed i sit system, som sikrer, at udvedkommende ikke kan forstyrre og ødelægge systemet? Derfor skal man, hvis man skal til at bygge nyt på sin bedrift, overveje at få lavet en screening af den eksisterende installation, netværksforbindelse, osv. Sådan lyder budskabet fra Anna Grethe P. Aggerholm, leder af Velas’ byggeafdeling.
Hun anbefaler, at man får tænkt eksisterende og fremtidig IT og IT-sikkerhed ind i nybyggeriet allerede i projekteringen.
– Så får man mulighed for at være på forkant, så man f.eks. får indtegnet føringsvejene på den smarteste måde og integreret de nye teknologier bedst muligt. Dermed sikrer man de mest optimale løsninger til de forskellige tekniske installationer, siger hun.
Selvom der er en elektriker med teknisk forstand med i byggeriet, kan man ikke forvente, at de altid ved, hvad den mest optimale IT-løsning er.
– Nogle elektrikere kan det her, fordi de går rigtig meget op i det, men man kan ikke forlange, at alle elektrikere bare ved alt om IT. Derfor kan det være en god idé, at man bruger et byggeprojekt som anledning til at få en IT-faglig person til at kigge på sin samlede IT-løsning, siger Anna Grethe P. Aggerholm.
Få en mere velsmurt maskine
Når man i forvejen har en masse IT på sin bedrift, er nybyggeri ifølge bygningsrådgiveren en oplagt lejlighed til at få kigget på, om det, man allerede har, kører, som det skal.
– Selv hvis man har et fibernet-kabel, der går ind i huset, kan det sagtens være, at der er en eller anden begrænsning eller flaskehals, som gør, at forbindelsen ud til stalden ikke er særlig god. Derfor kan man få lavet et tjek af ens nuværende IT, så man ved, hvordan forholdene er i dag, for så er det nemmere at tage stilling til, hvor man gerne vil ende, siger Anna Grethe P. Aggerholm.
Terra Connect, som Velas ejer dele af, tilbyder IT-tjek af din nuværende IT-løsning.
– Det er i bund og grund et tilbud om, at man kan få overblik over, hvad man har af IT-løsninger i dag, og hvilke fremtidsmuligheder man har. Ved at få det sat i system kan man på sigt undgå en masse bøvl, siger Anna Grethe P. Aggerholm.
For mange er IT nemlig ikke noget, der vækker den helt store interesse – det skal blot fungere.
– Derfor kan det betale sig at være på forkant og tænke det ind i et byggeri fra starten, fordi man så øger sandsynligheden for, at IT’en fungerer, og mindsker risikoen for, at der efterfølgende skal laves lappeløsninger. Man får ganske enkelt et mere velfungerende system, som også er nemmere at servicere, hvis der skulle ske noget, siger Anna Grethe P. Aggerholm.