Forside / Viden / Rådgiver: Kør med svovlen nu – det haster

Rådgiver: Kør med svovlen nu – det haster

Manglende svovl kan hæmme udbyttepotentialet i især raps og frøgræs. Lige nu er der fuld gang i planternes vækst, og derfor er det vigtigt at få kørt ud hurtigst muligt, lyder rådet fra økologirådgiver Mia Worsøe fra Velas

Hvis landmanden vil give planterne de absolut bedste betingelser for et højt udbytte til den kommende høst, så skal der inden for kort tid være kørt svovl ud på de marker, der kan risikere at lide af svovlmangel.

Sådan lyder meldingen fra Mia Worsøe, økologirådgiver i Velas i Vissenbjerg.

”Det er ikke sidste udkald i disse dage, men man skal ikke vente for længe. Derfor er vores råd, at landmændene skal køre svovlen ud hurtigst muligt, hvis planterne skal nå at have de optimale betingelser for et godt udbytte”, siger Mia Worsøe, der understreger, at det primært gør sig gældende for økologer, mens der også kan være en gevinst at hente som konventionel landmand.

”Man skal bare komme afsted. De økologiske planteavlere har så stort fokus på det økonomiske udbytte, og de optimerer hele tiden produktionen – det her er et af de nemmeste håndtag at dreje på”.

Meget billig forsikring

Det er især i raps og frøgræs, at behovet for svovl kan risikere at blive en begrænsende faktor og dermed lægge en potentiel dæmper på årets udbytter. I raps er det muligt at køre med svovl indtil blomstring, mens det for frøgræs er relevant at gøre frem til skridning.

”I bund og grund er svovlen en form for forsikring imod, at planterne ikke begrænses i optagelsen af kvælstof. Svovl er meget overkommeligt rent prismæssigt, og derfor er det en voldsomt billig forsikring i forhold til det, man kan få ud af det på den anden side”, siger Mia Worsøe.

”Vi anbefaler, at man kører omkring 50 kg svovl per hektar, hvis det kan lade sig gøre i forhold til indstillingerne på gødningssprederen. Det er en smule mere, end der er behov for, men hvis man eksempelvis bruger Wigor S, som er elementærsvovl, der skal omsættes, før det bliver plantetilgængeligt, skal man hellere bruge for meget end for lidt”, siger hun.

Konsulenterklæringen er nødvendig

For at kunne anvende de forskellige svovlprodukter, er det et krav, at man kan fremvise en konsulenterklæring. Derfor anbefaler Mia Worsøe, at man hurtigst muligt får taget kontakt til sin rådgiver, så man kan få svovlen bestilt hjem og kørt ud på markerne.

Mia Worsøe Hansen
Økologirådgiver

Mia Worsøe er en dedikeret økologirådgiver med fokus på kundens behov.

2519 5527
Se flere medarbejdere indenfor Økologi