Forside / Viden / Planteavlsrådgiver har fløjet over flere hundrede hektar:  – Nu skal du sætte ind her

Planteavlsrådgiver har fløjet over flere hundrede hektar:  – Nu skal du sætte ind her

Tidsler og skræpper fylder meget i markerne lige nu, fortæller planteavlsrådgiver Erik Avlund fra Velas

Efter at have fløjet med en særlig drone hen over flere hundrede hektar marker for at spotte præcis, hvor det uønskede ukrudt gemmer sig, er konklusionen klar for planteavlsrådgiver Erik Avlund fra Velas.

– Det er især de store ting, som fylder lige nu. I kornmarkerne er det især tidslerne, mens det i græsmarkerne er skræpper. Det er højsæson frem mod høst, og vil man ukrudtet til livs, er det nu, man skal sætte ind, siger Erik Avlund.

Han er specialist i spotsprøjtning, som betyder, at man ved brug af dronebilleder af markerne kan udpege præcist, hvor i markerne ukrudtet er, så man kan målrette sprøjtningen præcis til de områder.

Planteavlsrådgiveren har for nyligt været hos en landmand, hvis ene mark var særligt hårdt ramt af tidsler. Landmanden var sammen med deltagerne i erfagruppen, som han er med i, blevet enige om, at der var så mange tidsler i marken, at det ikke ville kunne betale sig med spotsprøjtning.

– Men vi fløj alligevel marken over med dronen, og kortet har efterfølgende vist, at landmanden kan spare 65 procent af kemiforbruget ved kun at spotsprøjte de steder, hvor tidslerne er. Så selvom en mark kan se ud til at være hårdt ramt af ukrudt, kan det meget ofte resultere i store kemibesparelser, hvis man spotsprøjter, fortæller Erik Avlund.

I det konkrete tilfælde var der tale om en mark, som var meget hårdt ramt af tidsler. Er ukrudtsudfordringerne mere afgrænsede, vil der være mere at spare. Velas’ specialister i spotsprøjtning anslår, at der kan spares mellem 65- 90 procent kemi, når man gør brug af spotsprøjtning.

– Nogle gange kan det endda blive mere. Jeg har lige været ude ved en kunde, som ender med at kunne spare 95 procent kemi, fordi han kan sprøjte præcis der, hvor kolonierne er, siger Erik Avlund.

Netop spotsprøjtning var noget af det, som landmænd og andre interesserede kunne blive klogere på, da Velas og Danish Agro d. 6. juni afholdt MarkTræf i Velas’ forsøgsmark ved Nr. Søby på Fyn. Her trodsede over 200 besøgende det våde vejr og lagde vejen forbi forsøgsmarkerne og standene. Her kunne de besøgende foruden at lære om spotsprøjtning høre om alt fra at øge jordens sundhed til muligheder og perspektiver i solceller bag egen måler. 

Kan bruges igen

Vil man gerne have bugt med tidslerne i vårbyggen, er det ifølge Erik Avlund nu, man skal sætte ind – ellers vil arbejdet mere være af forebyggende karakter.

– Vi er ved at være så langt, at vårbyggen begynder at skride, og så må man ikke længere sprøjte med MCPA. Så det er sidste udkald i forhold til at sætte målrettet ind over for tidslerne. Men fordi tidsler er rodukrudt, vil et kort, der laves nu, kunne bruges til næste år til at udpege de områder, der skal sprøjtes, understreger Erik Avlund.

Til gengæld er det et rigtig godt tidspunkt at have fokus på skræpper i græsmarkerne. Her skal man sætte ind cirka 14 dage før næste slæt.

– Når man det ikke nu, kan det gøres før tredje eller fjerde slæt. Når vi når frem til Sankt Hans og deromkring, så vil man igen kunne sætte ind over for tidsler og kvik, for der begynder de for alvor at stå op over afgrøderne. Dermed er det faktisk det nemmeste tidspunkt, fortæller Erik Avlund.