Et Før-høstTjek med en planteavlskonsulent fintuner mark- og efterafgrødeplanen i forhold til de nøjagtige udfordringer i de enkelte marker, eksempelvis græsukrudt og sædskiftesygdomme.
Med de historiske høje priser på in- og output i markbruget, er det nødvendigt at være knivskarp på, hvilke afgrøder der skal dyrkes på de rigtige marker.
Derfor anbefaler Daniel Damhus, planteavlskonsulent i Velas, at man som planteavler netop nu går en tur i marken med sin konsulent for at finde ud af, hvor der præcist er udfordringer med ukrudt og sygdomme, som kræver en justering af den tænkte markplan.
”Det er i de kommende uger frem til høsten begynder, at vi har tid til at reflektere og justere til, hvis der er behov for det. Det giver to streger under det, der skal ske i efteråret, og det vil sikre udbyttet både på kort sigt og især også lang sigt”, siger Daniel Damhus og fortsætter:
”Vi kan ikke ændre på resultatet inden årets høst, men vi kan sikre os, at vi måske ikke begår samme fejl næste år, som vi måske har gjort i år. Det er svært at se, om der er store problemer med eksempelvis græsukrudt, når man foretager behandlinger i markerne. Men tager man rundt i markerne nu, så kan man evaluere på, om ens behandlinger er gået godt eller skidt, og så kan man tage højde for, hvor man har problemer, som kræver andre løsninger”, siger Daniel Damhus.
Undgår løbske udgifter
På et såkaldt Før-høstTjek går konsulenten med rundt i marken i et par timer, hvorefter begge parter sætter sig rundt om køkkenbordet. Her kortlægger de, hvad de har set og finder frem til, om det giver anledning til ændringer i sædskiftet.
”Eksempelvis ser vi større og større problemer med græsukrudt, som er meget dyrt at behandle, hvis det har haft mulighed for at løbe løbsk. Det er et problem, som skal tages i opløbet, og på besøget her får man løst det på en måde, som gør behandlingen meget billigere og giver en større chance for at lykkes”, siger Daniel Damhus og peger også på, at det er aktuelt i forhold til sine efterafgrøder.
”Lovgivningen omkring efterafgrøder er som bekendt stram, og måske har man i løbet af året ændret i sin markplan uden at tænke over, om det vil få indflydelse på, om hvorvidt man overholder lovgivningen omkring efterafgrøder. Det er vigtigt at have styr på, og der er det naturligt at få lidt hjælp til det”.