Fredag d. 18. november afholdt Velas Økologi i samarbejde med Østdansk Landboforening og Innovationscentret for Økologisk Landbrug informationsmøde om fremtidens økologiske landbrug.
40 landmænd, konsulenter og andre fra branchen var mødt op til et spændende program med fokus på afsætning, CAP-reform og salg af klimakreditter. Der var god debat, mange relevante spørgsmål samt god snak i pauserne.
Nyt samarbejde skudt i gang
Økologikonsulent Mia Worsøe fra Velas og planteavlschef Julie Torp-Thomsen fra Østdansk Landboforening åbnede mødet på Høng Landbrugsskole ved at fortælle om det strategiske samarbejde som Velas Økologi og Østdansk Landboforening har indledt for at sikre stærk faglig og passioneret rådgivning til økologer i Østdanmark.
Nye muligheder for salg af CO2-certifikater
Lars Villadsgaard Toft fra SEGES gav en grundig introduktion til begrebet ”klimakreditter” og hvilke muligheder og faldgruber der er. Her var et vigtigt budskab, at selvom man vælger at sælge sine klimareduktioner, vil de stadig tælle med i opgørelsen af den samlede klimareduktion i Danmark og potentielt hjælpe med at opfylde målsætningen om 70 % reduktion i 2030.
Salg af CO2 certifikater kan være en god mulighed for visse bedrifter, hvis implementeringen af nye tiltag er til gavn for både drift og kan reducere udledningen af klimagasser. Man skal dog være opmærksom på, at en klimareduktion kun kan sælges én gang, dvs. har man solgt klimareduktionen for sine tiltag, kan råvarerne produceret på bedriften ikke anprises som klimareducerede. Læs mere her www.seges.dk/klimakreditter
Søren Grønborg fra Agreena fortalte om deres koncept for salg af CO2-certifikater, og hvilke muligheder der er for økologiske planteavlere. Flere tiltag passer godt ind i økologien, herunder brug af organisk gødning, efterafgrøder og ingen brug af pesticider.
Man skal dog være opmærksom på, at der ikke kan opnås klimareduktioner, for tiltag man allerede har implementeret. Dvs. bruger man allerede udelukkende organisk gødning, kan der ikke opnås en reduktion ved at fortsætte med at bruge organisk gødning. Agreena har som noget nyt, åbnet op for at man kan pløje hvert 4.-5. år. Man kan selv gå ind og udregne sit potentiale på www.agreena.com
Nye afsætningsmuligheder
Har du lyst til at dyrke hør, quinoa, hamp eller linser kan Danish Agro hjælpe med både såsæd og afsætning. Allan Hartmann Hansen fra Danish Agro fortalte om de strategiske opkøb af en række fødevarevirksomheder, der gør det muligt at afsætte en bred vifte af konsumafgrøder til plantebaserede fødevarer.
Undersøgelser viser at mange danskere har 1-3 kødfrie dage om ugen, og dette marked ønsker Danish Agro med deres opkøb af bl.a. Mollerup Mølle, DAVA Foods og Organic Plant Protein at byde ind på. Vi fik også en markedsopdatering på det økologiske korn- og bælgsædsmarked.
Opfordringen var klar: Vi har høje priser lige nu, og der er ikke meget, der peger på at priserne forsætter med at være høje eller stigende. Planteavlere bør derfor smede mens jernet er varmt.
Ny landbrugsreform giver nye muligheder
Birgit Ingvordsen fra Innovationscentret for Økologisk Landbrug guidede os trygt igennem den nye landbrugsreform i form af nye støtteregler og tilskudsmuligheder.
Grundbetalingen kommer fremadrettet til at afhænge af de 9 nye ”konditionalitetskrav” herunder brakkravet, som alle landbrug bliver omfattet af.
Birgit fortalte om de nye støttemuligheder, støttesatser og muligheder for at kombinere Økologisk realstøtte med de øvrige bioordninger, samt om overgangen fra det 5-årige tilsagn ”Økologisk Arealtilskud” til den et-årige bioordningen ”Økologisk Arealstøtte”. For de interesserede fortalte Birgit som det sidste om nye støttemuligheder for skovlandbrug. Hvis du har spørgsmål til støttemuligheder og landbrugsreform, kan du kontakte din økologikonsulent.