Der findes ”ingen mirakelmidler” til foderet, som kan fjerne sodødeligheden. Derfor skal man optimere sit foder og fodringen til besætningens praktiske forhold, mener griserådgiver
Hvis man vil øge sooverlevelsen på bedriften, kan det svare sig at stille skarpt på fodringen, lyder budskabet fra Peter Mark Nielsen, griserådgiver i Velas med speciale i foder.
– Høj sooverlevelse kan påvirkes igennem fodringen, men da der desværre ikke er opfundet et mirakelmiddel, der kan tilsættes foderet, så sodødeligheden forsvinder som dug for solen, skal foderet være tilpasset besætningens praktiske forhold og dyrenes behov, siger han.
Hvad det konkret dækker over, kan du blive klogere på her.
For Peter Mark Nielsen handler det blandt andet om, at man skal sørge for, at antallet af ædepladser er passende.
– For få ædepladser medfører uens huld og flere slagsmål, siger han og opfordrer til, at man overvåger fodringen.
Da magre søer har større risiko for skuldersår, og fede søer har større risiko for at få dårlige ben, stiller det krav til, hvordan man indretter sin stald.
– Sørg for at have foderkurver til magre, normale og fede søer, så de har korrekt rygspækmål ved faring, siger han.
Det giver næsten sig selv, at det har stor betydning, at søer og polte hver dag får den forventede mængde foder, og det skal man føre opsyn med, mener Peter Mark Nielsen.
– Kontrolvej foderet hver måned, samt ved skift af foderrecept og overgang til ny høst, siger han.
– Mærk de søer op, som ikke får hele deres foderration, og læg en plan for, hvordan I kan sørge for, at de gør, siger han videre.
Pas på med for fint formalet foder
Når Peter Mark Nielsen peger på, at man skal sørge for at fokusere på at få tilpasset sit foder til besætningen, handler det blandt andet om formalingen.
– For fint formalet foder giver mavesår. Sørg derfor for, at formalingsgraden er tilpasset besætningen, og følg op med Udvidet Sundhedskontrol (USK) to gange årligt eller ved for høj dødelighed, siger han.
Her gælder det altså ifølge rådgiveren om at få kigget på, hvornår man sidst har fået lavet en USK, og få fulgt op med en ny, hvis det er for lang tid siden.
Desuden anbefaler rådgiveren, at man får kigget på søernes vandforsyning.
– Vand er helt afgørende for søernes sundhed, så sørg for, at søerne har nem adgang til rigelig vand – også når der er spidsbelastning. Tjek med jævne mellemrum, at vandventilerne yder, som de skal, siger Peter Mark Nielsen.