Forside / Viden / Nu kommer kulden: Undgå lungebetændelse hos kalvene

Nu kommer kulden: Undgå lungebetændelse hos kalvene

Bliver kalvene forkølede, kan det hurtigt sprede sig til de andre dyr i stalden. Sørg derfor at give dem de bedste muligheder for at modstå træk.

Efteråret er over os, og inden længe kommer vinteren. Med den kommer også de kolde træk-vinde i stalden, som kan resultere i forkølelse og lungebetændelse hos kalvene.

Lungebetændelsen er vigtig at undgå af mange årsager, hvor en af de vigtigste er, at kalvene kan risikere at blive kronikere, når de er klar til at give mælk. Og raske dyr har nu en gang bedre forudsætninger for at producere mere mælk end de syge dyr.

Derfor anbefaler vi, at man altid sørger for, at kalvene har et tørt underlag med ren og tør halm. Ligger de og er fugtige, er de også mere udsat overfor træk-vinde. Derudover skal de hele tiden have rene kar og skåle, eftersom en forkølet kalv nemt kan smitte de andre dyr.

Man kan også med fordel holde fællesholdene samlet hele tiden, så de samme fem kalve omgås hinanden hele tiden. Det sikrer, at de ikke får nye bakterier ind i systemet, som immunforsvaret skal håndtere.