Forside / Viden / Landmand har tørlagt Danmark for rødbedefarve: Maler 600 meter lang Tour de France-gestus i marken

Landmand har tørlagt Danmark for rødbedefarve: Maler 600 meter lang Tour de France-gestus i marken

Ved hjælp af præcisionssprøjtning vil Anders fra Jerlev Gård skrive Vive le Tour på et 600×85 m stort areal i sin mark, hvor Tour de France-rytterne kører forbi søndag. Budskabet er, at landbruget med den nyeste teknologi kan gøre meget for at passe på naturen

Når Tour de France-feltet på søndag kører etape i Vejle, vil de undervejs på ruten passere en hyldest af de helt store.

På en mark langs ruten vil der nemlig med rød farve i det gyldne korn være skrevet Vive le Tour på intet mindre end 600 meter i længden og 85 meter i bredden.

Det er landmand Anders Skovdal fra Jerlevgård ved Vejle, der har taget initiativ til at hylde Touren og samtidig gøre opmærksom på, hvad landmændene kan med den nyeste teknologi.

”Jeg vil gerne vise, hvor langt vi er kommet i Danmark med præcisionsjordbrug. Med den nyeste teknologi kan vi gøre rigtig meget for at passe på naturen, samtidig med at vi dyrker alt det, vi har behov for her i landet. Det er jeg stolt af”, siger Anders Skovdal, der af Tour-arrangørerne er blevet lovet 5-10 sekunders TV-transmission til de flere hundrede millioner seere på verdensplan af den store hyldest, såfremt der ikke er udbrud eller styrt på det tidspunkt, hvor feltet passerer området.

”Der har vi så fået oversat en kort tekst til de sprog, hvor Tour de France bliver sendt, omkring netop præcisionsjordbrug. Teksten læser kommentatorerne over hele verden så op, når TV-billederne af marken passerer. Det er virkelig spændende, og jeg håber, det kan få folk til at spærre øjnene lidt op”, siger han.

Måtte ikke tolkes negativt

Vejen til at finde på Vive le Tour var dog ikke helt så enkel. Anders Skovdal havde i årevis ladet sig inspirere af, hvad de franske landmænd gjorde under Touren, og han vidste, at han ville finde på noget tilsvarende. Men hvad det skulle munde ud i, vidste han ikke.

Grundet det sydlige klima har de franske landmænd høstet deres marker, når Tour-rytterne passerer. Det er dog ikke tilfældet i Danmark, hvor markerne stadig står i fuldt flor i starten af juli.

”Det var vigtigt, at det blev en positiv historie, og derfor ville vi fra starten ikke bruge kemi, og vi ville ikke gøre noget, der kunne føre til, at de samlede 1,2 hektar, som teksten fylder, ville kunne blive tolket som madspild”, siger Anders Skovdal, som så konkluderede, at det skulle gøres med et organisk materiale, der ville blive vasket væk med regnen, uden at det skadede jorden eller kornet.

Tømte Danmark for særlig rødbedefarve

I over to år formede landmanden idéen og kontaktede en lang række eksperter om, hvad man kunne gøre. I sidste ende fik han fat på Mikkel Brauer, der er planteavlskonsulent i rådgivningsvirksomheden Velas og specialist i netop præcisionsjordbrug. Han har lavet de særlige tildelingskort, som marksprøjten via GPS-koordinator bruger til at skrive teksten i marken.

Mikkel Brauer fik ved hjælp af Teknologisk Institut fat på en særlig rød farve, som er ekstrakt fra rødbede, der er lavet til granulat, som så blandes op med vand.

”Problemet var, at vi kunne regne os frem til, at teksten skulle laves af i alt syv kilo farvegranulat, men indtil for nylig fandtes der kun i alt fem kilo i hele Danmark. Så Teknologisk Institut har nu hentet de sidste to nødvendige kilo farve i Tyskland, og jeg får det efter planen her inden weekenden, hvor vi skal bruge det”, siger Anders Skovdal.

Kraftig dug kan fjerne farven

Da farven ikke er vandfast, håber han, at vejret holder tørt i løbet af søndagen, så de to års forberedelse reelt kan føres ud i livet, og budskabet kan blive leveret.

”I og med at det er en organisk farve, der er vandbaseret, så vil selv kraftig dug om natten være nok til at fjerne noget af farven”, siger Anders Skovdal, der derfor peger på, at planen lige nu er at sprøjte rødbedefarven ud søndag formiddag.

Del indlæg