Forside / Viden / Kom tættere på økonomien i planteavlen

Kom tættere på økonomien i planteavlen

Vi er midt i vækstsæsonen for 2021 og kan allerede nu danne os et overblik over, hvordan afgrøderne står, og måske også hvilket udbytte vi kan forvente.

”MEN helt så nemt er det jo heller ikke. Den bedste viden om resultatet i marken får du ved at registrere udbytte og omkostninger og lave en konkret beregning efter høst. Det er det ”Afgrøde-økonomi” handler om”, fortæller Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl.

Det er en rigtig god idé at lave beregninger på egen bedrift og vurdere, om resultatet blev, som man havde forventet.

”Spørg dig selv hvad gik rigtig godt i vækstsæsonen, og hvad kunne du have gjort lidt bedre. På denne måde kan du hele tiden arbejde med at optimere bundlinjen”, siger Kirsten Larsen.

Bliv inspireret og optimer dit udbytte

Du kan også hente inspiration fra andre ved at deltage i en ERFA-gruppe, som sætter fokus på økonomien i planteavlen.

”Jeg er meget tilfreds med at være med i Afgrøde-økonomi og har nu været med i 3 år. Der er rigtig meget værdi i at få opgjort udbytter og dækningsbidrag pr. afgrøde og også pr. mark. Det giver overblik, og jeg har styr på det. Fx kan jeg hele tiden følge med i hvilke afgrøder, der giver de bedste udbytter og dækningsbidrag i de enkelte år”, siger landmand Finn Eskelund Andersen.

Overblikket er vigtigt for Finn Eskelund Andersen, der også bruger Afgrøde-økonomi til at holde styr på forpagtninger;

”Jeg kan også langt bedre vurdere økonomien i de enkelte forpagtninger. Det er nemt at gå tilbage og se resultatet, og så er der et godt udgangspunkt til næste gang, der skal forhandles pris på forpagtningen”.

For Finn Eskelund Andersen er ERFA-gruppen også en rigtig god anledning til at få gjort noget ved tingene. Han bruger derfor gruppen til både sparring og til at holde styr på indberetningerne.

”Fordelen ved at være med i en gruppe er, at vi drøfter dyrkningen af de enkelte afgrøder – gødskning, kemiforbrug, etablering osv. Selvfølgelig er forudsætningerne ikke ens, men det giver en bedre forståelse af egne resultater. En anden fordel er, at der er en deadline for indlevering af tallene, herved får jeg det gjort – og det er faktisk ikke så svært, når man bruger Farmtracking. Mange af tallene har jeg jo indtastet i forvejen”, slutter Finn Eskelund Andersen.

Er du interesseret, og vil du høre mere om Afgrøde-økonomi? Så tøv ikke med at tage fat i din planteavlskonsulent.

Du kan også læse mere om Afgrøde-økonomi på produktarket her

Kirsten Larsen
Seniorrådgiver, Planteavl

Kirsten Larsen er chefrådgiver i planteavl med særligt fokus på salgsafgrøder, sund jord og markøkonomi.

63621605
2961 5005
Se flere medarbejdere indenfor Planteavl