Forside / Viden / Kan koste store bøder: Dette skal du have styr på

Kan koste store bøder: Dette skal du have styr på

Håndterer og transporterer man farligt gods på offentlige veje, skal man have styr på sine papirer

Man kan risikere store bøder til både ansatte og arbejdsgivere, hvis man ikke har de rigtige papirer og kursusbeviser, når man skal håndtere farligt gods på offentlige veje med et registreringspligtigt køretøj.

Har man ikke et kursusbevis på, at man må håndtere og transportere farligt gods, kan det koste bøder på flere tusinde kroner. Som udgangspunkt lyder bøden på minimum 7000 kr. til chaufføren af køretøjet, mens virksomheden får en bøde på det dobbelte beløb.

Farligt gods kan blandt andet være dieselolie i tanke eller på arbejds- og ladbiler, ilt- og gasflasker, bekæmpelsesmidler eller andre faremærkede produkter med UN-nummer.

Skal fornyes

Hvis man skal stå for at håndtere og transportere noget af dette, gælder det altså både som virksomhedsejer og som chauffør for at have papirerne på plads. Helt konkret skal man have et ADR kap. 1.3-uddannelsesbevis.

ꟷ Det er et bevis, der skal fornyes hvert femte år, så tog man kurset tilbage i 2018, er det altså tid til en fornyelse af beviset, siger Simone Eliasson Hansen fra Miljø & Natur i Velas, som udbyder kurser i håndtering af farligt gods.

Velas tilbyder kurserne forskellige steder på Fyn og i Jylland, og kurserne udbydes i samarbejde med Vagn Theilgaard fra DM&E. Har man interesse, kan man tilmelde sig kurserne på velas.dk/arrangementer. Det første af kurserne afholdes 26. oktober.