Forside / Viden / Kan afhjælpe udfordringer med mangel på arbejdskraft: – De er blevet billigere at investere i

Kan afhjælpe udfordringer med mangel på arbejdskraft: – De er blevet billigere at investere i

Det kan være svært at finde den rigtige arbejdskraft. Vælger man at investere i malkerobotter, slipper man for visse bekymringer, og man kan indrette et mere ”rationelt arbejdsliv”, påpeger rådgiver

Hvad tror du på, at du kan få dit landbrug til at fungere med på længere sigt?

Det spørgsmål skal du ifølge Steen Wessel, kvægrådgiver med speciale i robotmalkning, stille dig selv, hvis du overvejer at sætte pengene i malkerobotter til din kvægstald.

For en af de store fordele ved at investere i malkerobotter er, at det kan spare dig for udfordringer med rekruttering.

– At skaffe arbejdskraft, der vil stå i malkestalde – og især på mellemstørrelse bedrifter – bliver sværere. Når man vælger robotmalkning frem for traditionel malkning, ligger der en arbejdsbesparelse ved at få automatikken til det, siger Steen Wessel.

Herudover vil robotmalkning også kunne ændre forløbet af en arbejdsdag for mange landmænd.

– Du kan med robotmalkning få større fleksibilitet i din arbejdsdag, fordi opgaverne omkring robotterne i højere grad kan ligge inden for almindelig arbejdstid, uden at det påvirker produktionen, siger rådgiveren.

Som eksempel fremhæver han, at hvis du på en bedrift med 200 køer indsætter tre robotter, vil halvdelen af den tid, som normalt bruges i malkestalden, kunne bruges på noget andet.

– Du får langt mere fleksibilitet i din arbejdsdag, fordi robotterne malker selv. Der er stadig ting, som er nemmest at køre på klokkeslæt, men det er mere frit, siger Steen Wessel.

Priserne falder

I udgangspunktet er det en stor investering at få etableret malkerobotter i kvægstalden. Ifølge Steen Wessel er en god tommelfingerregel, at det koster 1 millioner kroner pr. 70 køer.

– Er det en god investering? Alt er relativt, men det er den sparede arbejdskraft, der skal være med til at finansiere det. Gennem tiden har robotmalkning været en dyrere løsning, men fordi robotterne er blevet billigere at indkøbe og service, ligesom de nu forbruger mindre strøm og vand, er det samlet set blevet en mere overskuelig løsning at malke med robotter, siger han.

Så selv om tilvalg af teknologi altid indebærer omkostninger, kan det ifølge Steen Wessel sagtens give god mening med malkerobotter.

– Arbejdskraft er også dyrt, så det er ikke kun et spørgsmål om finansiering, men også et spørgsmål om, hvad man tror på, at man kan få sit landbrug til at fungere med på længere sigt, siger Steen Wessel.

– Udskiftning af medarbejdere koster også dyrt, og det er ikke længere så ligetil at skaffe billig, stabil arbejdskraft. En malkerobot kører i princippet 24 timer i døgnet, så malkningen passer sig selv, siger han videre.

Hvis du er interesseret i at høre mere om robotmalkning, har du muligheden, når Velas afholder arrangementet Robot-Tur. Her får du mulighed for at besøge to bedrifter med malkerobotter og høre ejernes erfaringer med systemerne.

Vælg den rigtige

Er du klar til at sætte pengene i malkerobotter, har du flere muligheder. På markedet er der ifølge Steen Wessel fire forskellige firmaer, som er de mest toneangivende.

– Alle fire løsninger fungerer godt, hører vi ude fra bedrifterne. Robotterne er langt hen ad vejen baseret på samme teknik, og de kører driftsikkert, lyder vores meldinger. Som det altid er, er der plusser og minusser ved de forskellige løsninger, så valget vil for mange afhænge af, hvilken pris de kan få på den enkelte løsning, siger Steen Wessel.

Steen Wessel
Kvægrådgiver

Steen Wessel er kvægrådgiver med særligt fokus på robotmalkning og økologisk mælkeproduktion.

2334 4137
Se flere medarbejdere indenfor Kvæg