Høsten er i gang, og selv om der er nok at se til i marken skal der også bruges tid på kornlageret, lyder det fra svinekonsulent i Velas
I år er kornet fra marken historisk meget værd, og derfor er det vigtigt, at man som svineproducent også sørger for at holde værdien, når det kommer ind i siloen.
Og det kræver altså arbejde, fortæller Peter Mark Nielsen, svinekonsulent i Velas.
”I høstperioden er lufttemperaturen ofte 20-25 grader, og man kan forvente, at kornet har nogenlunde samme temperatur, når det ender på lageret. Men for at korn er lagerfast, skal ikke bare vandindholdet men også temperaturen ned. Eksempelvis skal korn med 15 pct. vand helt ned omkring 10 grader for at være lagerfast, og derfor er det vigtigt, at man får startet blæseren og blæst mest muligt varme ud af kornet efter høst”, fortæller Peter Mark Nielsen og fortsætter:
”Som svineproducent skal man huske, at kornet først har en værdi, når det enten er solgt eller fodret op. Derfor kræver det også, at man gør en indsats, når det endelig er kommet i hus”.
Høj temperatur kan give mug og svampe
Han peger på, at hvis kornet er for vådt eller for varmt, så starter det en ond spiral, hvor en række processer i kornet danner varme, hvilket får temperaturen i lageret til at stige.
En høj temperatur i kornet på lager kan medføre udvikling af mug og svampe, der danner toksiner, som vil give problemer, når kornet skal anvendes til foder eller andre formål.
Peter Mark Nielsen anbefaler derfor, at man måler temperaturen i stakken hver uge de første to måneder fra kornet lægges på lager.
”Målet er, at temperaturen skal falde. Men de første uger, hvor udetemperaturen er høj, er det vigtigste, at den ikke stiger, da en stigende temperatur er tegn på, at der sker en egen-opvarmning. Man køler først kornet, når lufttemperaturen er mere end fem grader under korntemperaturen”, siger han.
Skal blæses igen ved frostvejr
Derfor anbefaler Peter Mark Nielsen, at man noterer temperaturen i det enkelte kornparti i en logbog eller en kalender, så man kan følge udviklingen.
Temperaturen skal tages inde i stakken med et spyd eller korntermometer, og der skal stikkes flere steder i stakken, og der skal måles både i midten og i siderne.
Når temperaturen i stakken bliver på 10 grader, er kornet lagerfast, og man kan derefter nøjes med at måle temperaturen en gang om måneden.
”Slutteligt skal man huske, at så snart der kommer frostvejr, så skal kornet igen blæses igennem. Det er først herefter, man er færdig med at passe på årets avl”, siger konsulenten.