De kolde forårsnætter holder græssets vækst i dvale. Sætter man køerne på græs hele dagen netop nu, vil det kunne betyde et tab på 25-30 pct. af græsmarkernes udbytte gennem sæsonen, lyder det fra økologi- og kvægrådgivere.
Som altid i midten af april springer økokøerne rundt på de grønne græsmarker efter en lang vinter på stald.
I år er ingen undtagelse. Men i år er måneden helt usædvanligt præget af meget lidt regn samt kolde dage og især nætter. Det har givet græsset meget dårlige vækstbetingelser, og derfor er det for tidligt at lukke køerne ud i hele og halve dage – faktisk vil det være skadeligt for sæsonens græsudbytter, fortæller Steen Wessel, kvægrådgiver hos Velas.
”Lige nu ser vi pæne, grønne marker over hele landet, men græssets tilstand er sådan, at køerne lynhurtigt vil kunne æde i bund, og så ender vi med en dødbidning i starten af sæsonen. Det vil på sigt få konsekvenser for græsset produktion og vækst og kan nemt betyde et tab på 25-30 pct. i sæsonens udbytter – samtidig smider vi det bedste foder, som er det, der kommer op i maj”, siger Steen Wessel.
Han bliver bakket op af Peter Mejnertsen, økologichef i Velas, som peger på, at fotosyntesen er alfa omega, når græsset skal op igen gennem sæsonen.
”Når græsset bliver ædt i bund, bliver bladmassen for lille til at få en ordentlig fotosyntese. Det går ud over genvæksten, og man kan risikere at have marker, hvor man ikke kan opnå de nødvendige slæt for sommeren og efteråret.”, siger Peter Mejnertsen.
Begræns dyrenes tid ude
Samtidig er en af de store risici ved at sende køerne på græs for tidligt, at man nemt kan komme til at tildele køerne mere areal, hvis de hurtigt får spist toppen af det, der står derude nu. Når græsset så begynder at komme op, har man løbende taget så store arealer ind til afgræsning, at dyrene simpelthen ikke kan nå at passe det.
”Man ender med at stå i slutningen af maj med alt for meget græs på arealerne, og så går det i stængel og buskgræs og bliver vraget af køerne. Det er langt hen ad vejen tabt udbytte, og det er ligesom at vælte mælkekartonen og se mælken løbe ud”, siger kvægrådgiver Steen Wessel, der derfor anbefaler, at man begrænser dyrenes tid ude på nuværende tidspunkt.
”Man skal udbinde dem maksimalt to til tre timer om dagen til vejret bliver lunere, og græsset får optimale vækstbetingelser. Samtidig skal man være skarp på ikke at tage for mange arealer i brug. Hvis man holder igen lige nu, får man bedre økonomi i kraft af et mindre forbrug af ensilage og indkøbt foder senere hen”, fortæller han og understreger samtidig, at man stadig godt kan leve op til økologireglerne, hvis ikke køerne er på græs på nuværende tidspunkt.
”I økologireglerne skal man tilstræbe at have dyrene på græs fra 15. april til 31. oktober, men det er under forudsætning af, at vind, vejr og vækst er til det. Der er ikke krav om, at man binder dem ud, hvis det går udover græsmarkerne. Og det gør det, hvis man sætter dem på græs nu”, siger han.
For yderligere information, kontakt
Peter Mejnertsen, økologichef hos Velas.
Telefon: 2495 7486
Email: pem@velas.d
Eller
Steen Wessel, kvægrådgiver hos Velas.
Telefon: 2334 4137
Email: stw@velas.dk