Forside / Viden / Derfor skal du arbejde på jordens sundhed: Kan koste dig op til 30 procent af udbyttet

Derfor skal du arbejde på jordens sundhed: Kan koste dig op til 30 procent af udbyttet

Klimaforandringer gør, at det er bydende nødvendigt at arbejde med jordens sundhed og robusthed. Dårlig dræning og afvanding kan koste store dele af udbyttet

– Nedbørsmængderne de seneste par år har vist, at det ikke er lige meget, hvordan man har behandlet sin jord.

Sådan siger Erik Sandal, planteavlsrådgiver i Velas med speciale i jordbearbejdning.

Sund jord er ifølge Erik Sandal karakteriseret ved høje, stabile udbytter uden stort input af hjælpestoffer udefra. Når jorden er sund, kan den både holde på og aflede vand.

– For den enkelte landmand har det stor betydning at få en mere robust planteavl. Der er alle mulige grunde til at gøre sit markbrug mere robust og jorden mere frugtbar, så jorden kan tåle mere vand og længere tørkeperioder, understreger Erik Sandal.

Dårligt drænet jord koster ifølge Erik Sandal mellem 15-20 procent af udbyttet. Men i nogle tilfælde kan det endda koste mere.

– De seneste års forsøg har vist op til 30 procent lavere udbytter i dårligt drænet jord, fortæller Erik Sandal.

Når der kommer flere og flere år, hvor markdriften mislykkes på grund af udfordrende vejrforhold, bliver planteavlerens økonomi i markbruget truet.  

– Den lavere dyrkningssikkerhed kommer snigende stille og roligt. Det er svært at sætte tal på omfanget, men de fleste landmænd kan nok nikke genkendende til, at deres jord er blevet sværere at bearbejde. Hvis landmænd fortsat vil være sikre på at kunne dyrke jorden uden enormt ressourceforbrug – altså med brug af store mængder pesticider, gødning og maskinkraft – skal der arbejdes med jordens sundhed, robusthed og frugtbarhed, siger Erik Sandal.

– Man skal arbejde for at få et lavere omkostningsniveau, for ender man med et dyrkningssystem, hvor man er afhængig af at høste til toppriser, bliver det for sårbart, siger han videre.

Her skal du lægge din energi

At forbedre jordens sundhed er ikke et arbejde, der hverken giver pote i morgen, om en måned eller et år. Det er et langt, sejt træk, understreger Erik Sandal.

– Hvis jorden eksempelvis mangler kulstof, kan man ikke ændre på det hen over natten. At få etableret sund jord kræver tålmodighed, siger Erik Sandal.

Når han skal pege på nogle af de oplagte muligheder for at gøre ens jord mere robust, skal man blandt andet få kigget på dræningen.

– Selvom ny dræning kan koste mellem 25- 30.000 kr. pr. ha, kan det hurtigt tjene sig hjem, når vi ved, at dårligt drænet jord kan resultere i op til 30 procent lavere udbytte. Samtidig gør våde marker det sværere at være rettidig med ting som gødning, osv., fordi man ikke kan køre på jorden, siger Erik Sandal.

Herudover anbefaler rådgiveren, at man sørger for at opbygge mere organisk materiale i jorden.

– Man kan ikke blive ved med at fjerne alt materiale fra jorden. Man skal efterlade noget halm, for der bliver kamp om kulstoffet fremover, siger Erik Sandal.

Selve strukturen på jorden har også stor betydning for, hvor robust den er, understreger han.

– Regnorme og svampe spiller en enorm rolle i at få jorden til at være så frugtbar som mulig, siger Erik Sandal.  

Erik Sandal
Seniorrådgiver, Planteavl

Erik Sandal er planteavlsrådgiver med særligt fokus på pløjefri dyrkning på grise- og planteavlsbedrifter.

2325 1475
Se flere medarbejdere indenfor Planteavl