Forside / Viden / DB-tjek viser rekordindtjening: – Hold fokus på omkostningerne

DB-tjek viser rekordindtjening: – Hold fokus på omkostningerne

En gennemgang af DB-tjek for første halvår af 2024 viser rekordhøje dækningsbidrag for sohold. Det skal du som producent udnytte ved at få så mange grise ud af stalddøren som muligt, fortæller Kristian Nielsen, afdelingschef i gris i Velas

Danske griseproducenter har haft en solid indtjening i første halvår 2024. Det viser en gennemgang af DB-tjek for årets første seks måneder, som Velas, VKST, LandboNord og Svinerådgivningen står bag.

Gennemgangen viser nemlig, at der er høje salgspriser og dækningsbidrag for sohold. Således ligger det gennemsnitlige dækningsbidrag på hele 12.669 kr., hvilket er 567 kr. mere end for andet halvår af 2023, som i forvejen var rigtig højt.

– Gunstige forhold for eksportmarkeder er især det, der trykker priserne på smågrise op. Efterspørgslen har været stor, og det kommer producenterne af smågrise til gode, siger Kristian Nielsen, afdelingschef i gris i Velas.

Faktisk var vilkårene så gunstige, at den opnåede salgspris med 635 kr. pr. stk. er ny rekord med 15 kr. pr. gris mere end tidligere.  

Hvis du vil udnytte de gunstige vilkår bedst muligt, skal du som producent derfor skynde dig at få produceret så mange grise som muligt, fastslår Kristian Nielsen.

– Hav fuldt fokus på produktiviteten. Skynd dig at få grise ud ad stalddøren. Selv med lidt vigende priser i prognosen for det næste år, ser det ud til, at der fortsat er god mulighed for solid indtjening i griseproduktionen, siger Kristian Nielsen.

Stabilt niveau for slagtesvin

Når det gælder slagtesvin, viser DB-tjek for første halvår af 2024, at priserne har ligget på et stabilt højt niveau med 178 kr. pr. gris i gennemsnit.

– Det er 10 kr. lavere end sidste halvår af 2023. De indsatte grise har i gennemsnit været 30 kr. billigere, men afregningsprisen har til gengæld også været 1 kr. pr. kg lavere ved slagtning, forklarer Kristian Nielsen.

Den største forbedring ved slagtesvinene har været på foderforbruget, som er 0,11 Fes/kg lavere end i sidste halvår i fjor.

– Det er en pæn fremgang, og foderprisen viser også her et lille fald på 8 øre/FEs, fortæller Kristian Nielsen.

Udsigt til lavere afregningspriser

Når Kristian Nielsen kigger i krystalkuglen, er der udsigt til en periode med lidt lavere afregningspriser for både smågrise og slagtesvin. Forventningen er, at priserne vil falde med 8-10 procent.

– Derfor er det vigtigt, at du holder øje med omkostningerne og hele tiden vurderer, om der er noget overforbrug. Når pengene ruller ind, kan de dyrere vaner hurtigt sætte sig, men det skal nok blive hverdag igen. Derfor bør du kigge på dine omkostninger og tage stilling til, om alle er nødvendige, siger Kristian Nielsen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har for høje omkostninger, anbefaler Kristian Nielsen, at du bruger DB-tjek til at få kigget på dit setup.

– Hvordan ligger dine omkostningsstrukturer, når du sammenligner dig med lignende producenter? Det kan du bruge DB-tjek til, som kort fortalt fungerer som en måling af din bedrifts konkurrencekraft. Brug tallene fra DB-tjek til at få kigget på, om dit setup kan klare det, hvis der skulle komme en periode med lavere priser. For skal noget trimmes, er det så småt med at komme i gang. Omkostningerne til at producere er generelt stigende, fortæller han.

Desuden anbefaler Kristian Nielsen, at du får gennemgået foderet, så du ved, at alt er optimalt.

– Se, om der fodres med de rigtige proteinniveauer, så der ikke underforsynes og mistes tilvækst eller mælkeydelse. Kig også på, om der er noget, som ikke længere er nødvendigt at tilsætte, nu hvor der er ny høst i siloerne, fortæller han.

Det viser DB-tjek

Gennemsnitlig sohold:
37,3 gris pr. årsso
1491 FE/so i avlsdyrfoder
12.669 kr. pr. årsso i DB

Gennemsnitligt slagtesvin:
1106 gram daglig tilvækst
2,50 Fes/kg tilvækst (reference)
178 kr. pr. gris i DB
Kristian Nielsen
Afdelingschef, Gris

Kristian Nielsen har overblik over alt til grise og gør planer til handling

2999 5702
Se flere medarbejdere indenfor Svin