Forside / Nyheder / Nyt samarbejde skal styrke kvægrådgivningen i Danmark

Nyt samarbejde skal styrke kvægrådgivningen i Danmark

Forpligtende og tæt samarbejde mellem kvægbrugets store spillere skal løfte kvægrådgivningen i Danmark.

KO-VIDEN – det er navnet på et nyt rådgivningssamarbejde, som skal styrke kvægrådgivningen i Danmark og dermed dansk kvægbrug. Parterne, som netop har underskrevet kontrakt om et samarbejde, er Landbrug & Fødevarer, VikingDanmark, SEGES Innovation og hovedparten af DLBR-virksomhederne*.

Samarbejdet indebærer bl.a., at parterne forpligter sig til at bidrage med både viden, menneskelige ressourcer og økonomi – eksempelvis i forbindelse med udviklingsprojekter og ekspertgrupper.

Et af de første konkrete tiltag bliver at nedsætte ekspertgrupper indenfor en række fagområder – eksempelvis kalveområdet.  Ekspertgrupperne tager fat i den nyeste viden fra både ind- og udland og sikrer, at rådgiverne har den med ud til landmændene. Ydermere skal grupperne sørge for, at aktuelle problemstillinger tages med i forsknings- og udviklingsaktiviteter.

Hurtigere flow af viden og erfaring på tværs

Formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, lægger ikke skjul på, at han er begejstret for KO-VIDEN.
– Med et tættere og gensidigt forpligtende samarbejde sikrer vi et hurtigere flow af viden og erfaring på tværs af rådgivningen. Det, at kompetencer lægges sammen, vil skabe synergi og styrke udviklingen af både rådgivningen, rådgivningsprodukter og af værktøjer til kvæglandmændene, forklarer Christian Lund.

Endnu skarpere rådgivere

Også formand for VikingDanmark Anders Levring ser frem til samarbejdet:

– I Viking vil vi gerne bidrage til, at viden hurtigst muligt bliver delt og dermed giver værdi for kvægbrugeren. Med et tæt samarbejde i KO-VIDEN skaber vi rammer og rum til udvikling af endnu skarpere rådgivere – til gavn for hele branchen, forklarer Anders Levring.

Effektiv implementering på bedrifterne

Blandt de deltagende DLBR-virksomheder glæder formand for faggruppe kvæg i SAGRO, Kristian Gade sig også over det nye samarbejde, og han ser frem til en konstellation, hvor rådgivningen står endnu tættere sammen om udvikling og vidensdeling.
– For mig at se, er det helt nødvendigt i denne tid, hvor vilkårene for kvægbruget er så hastigt under forandring, lyder det fra Kristian Gade.

Han bakkes op af formand Nis Hjort i Velas.
”Med et tættere samarbejde opnår vi ikke bare en fagligt styrket rådgivning, men sikrer også en hurtigere og mere effektiv implementering af ny viden og redskaber ude på bedrifterne, forklarer Nis Hjort.

Den enkelte kvægbruger skal fortsat tage fat i sin sædvanlige rådgiver. Men i kraft af KO-VIDEN sikres det, at rådgiveren er helt opdateret på den nyeste viden og værktøjer indenfor sit område. Og han eller hun vil samtidigt have et netværk af specialister at trække på og evt. inddrage i rådgivningen.

KO-VIDEN har til formål at sikre

  • Hurtigere og mere målrettet udvikling af nye løsninger, der skaber merværdi for kvægproducenterne
  • Hurtigere implementering af ny viden og nye løsninger
  • Fagligt opdaterede og specialiserede rådgivere igennem vidensdeling
  • Tiltrækning, fastholdelse og oplæring af nye rådgivere

* DLBR-virksomheder der er med i Ko-VIDEN er: KvægXperten, LandboNord, VKST, Velas, Sagro og Syddansk Kvæg