Forside / Viden / Økologirådgiver: Kig i bakspejlet – og tjen flere penge

Økologirådgiver: Kig i bakspejlet – og tjen flere penge

Hvis man som økologisk landmand fordyber sig i, hvordan udbytter, omkostninger og indtægter svinger over årene, vil der for mange være læring at hente til det fremtidige arbejde. Sådan lyder opfordringen fra økologirådgiver fra Velas

Tænker du, at det hverken er specielt inspirerende eller udviklende at kigge på regnskaber for de seneste par år? Så risikerer du at overse muligheder for forbedringer og en unik indsigt i, hvordan du på din egen bedrift løfter økonomien.

Faktisk bør du bruge dine regnskaber til at finde dine svage sider og mulighederne for udvikling, lyder budskabet fra Mia Worsøe Hansen, økologirådgiver i Velas.

– Økonomi og regnskaber er bagudskuende og for mange måske ikke det mest interessante at kigge på i hverdagen. Der har man næsen i sporet og travlt med at kigge fremad, og så får man ikke kigget på, hvordan man kan optimere sin bedrift – og dermed sin økonomi, siger hun.

Dermed risikerer man ifølge Mia Worsøe at gå glip af vigtig læring.

– Det bliver sværere at spotte problemer i ens produktion, hvis man ikke en gang imellem kigger bagud. Lige så snart man bliver bevidst om sine omkostninger, bliver man også i stand til at skrue på dem og overveje, om man har den rigtige strategi på bedriften, siger hun. 

Kan vise potentialer

Som eksempel fremhæver Mia Worsøe benchmarking, både internt og også med landbrug, som en god måde at vurdere, om man præsterer godt nok, ligesom det kan synliggøre, hvor man halter.

– Man kan godt have en idé om, at man er superdygtig til at dyrke vinterhvede, men hvis udbyttet ikke er helt i top, og omkostningerne løber løbsk, kan man nemt have en bedre økonomi i at dyrke rug – selv på god jord, siger hun.

Hvordan man kan bruge regnskaber til at optimere sin bedrift og til at forbedre sin bundlinje, kan man høre mere om, når Velas afholder økologifagligt møde ved AU Flakkebjerg på Sjælland d. 1. november. Her vil fokus være på, hvordan man som økologisk landmand kan sætte fokus på og hæve bundlinjen.

Udbytte af arbejdet

På det økologifaglige møde vil man desuden kunne blive klogere på, hvordan man bliver bedre til at dyrke frøafgrøder og få det mest optimale ud af sin indsats i marken.

– Der ligger en opgave for alle i at blive bedre til at dyrke frøafgrøder som frøgræs og kløverfrø, så man er sikker på, at den indsats, man leverer i marken, også kan ses på bundlinjen. Det kan være, at man skal have metoder til at lykkes med udlægget, eller at man skal arbejde mere effektivt med mekanisk ukrudtsbekæmpelse, siger Mia Worsøe Hansen.

De pointer og mange flere kan man blive klogere på til selve arrangementet, som man kan læse mere om tilmelde sig på velas.dk/arrangementer.

Del indlæg

Mia Worsøe Hansen
Økologirådgiver

Mia Worsøe er en dedikeret økologirådgiver med fokus på kundens behov.

2519 5527
Se flere medarbejdere indenfor Økologi