Forside / Nyheder / IT sikkerheden i landbruget er under pres: Beskyt dine systemer

IT sikkerheden i landbruget er under pres: Beskyt dine systemer

IT sikkerheden er i stigende grad udfordret af hackerangreb, og det er nødvendigt at implementere forholdsregler, uanset hvilken type virksomhed man driver. Mange landmænd har endnu ikke indset, hvor afhængige, de er af deres IT-systemer. Konsekvenserne ved et angreb kan være omfattende og koste rigtig mange penge.

Virksomheder overalt i verden oplever, at deres IT sikkerhed er under pres. Sidste år blev Danish Agro udsat for hackerangreb, og regningen for at genetablere data og IT systemer endte i et tocifret millionbeløb. Noget lignende skete for Maersk så tidligt som i 2017. Det samlede tab beløb sig til ca. 2 milliarder kroner.

Det er dog ikke kun store virksomheder, der oplever angreb på IT systemerne. Terra Connect, der specialiserer sig i at opsætte og drifte små og store IT-systemer, kan fortælle om store gener blandt de danske landmænd.

“Vi har netop løst en sag, hvor styresystemet til et biogasanlæg blev angrebet. Det lykkedes os at begrænse skaden, men der gik alligevel en fuld arbejdsdag, før systemerne igen var oppe at køre” fortæller Peter Søby, adm. direktør i Terra Connect, der bl.a. er ejet af Velas og DLG.

Låst ude af egne IT systemer

Ingen kan længere sige sig fri for at modtage en uskyldigt udseende mail, der kan indeholde aktive links til skadelige IT programmer. Det kan være svært at gennemskue, hvad der er sikkert og, hvad der er ondartet, og derfor er det mere aktuelt end nogensinde at fokusere på IT sikkerheden.

“Vi ser mange eksempler på, at man bliver låst ude af sin egen computer, efter et enkelt klik på en uheldig mail eller et ondartet link” fortæller Peter Søby og fortsætter “landmænd mister ikke bare adgang til familiens feriebilleder og vigtige dokumenter, vi ser også, at produktionsmaskiner går ned. For eksempel malkeanlæg, produktionsmaskiner til foder, mølleri, tørreanlæg osv.”

IT Forsvar

Det er dog muligt at forsvare sig mod hackerangreb og ondartede IT programmer. Peter Søby og konsulenterne i Terra Connect har samlet 5 gode råd:

5 gode råd
  • Ved at sikre og opdele sit netværk, begrænser man risikoen. Ungerne må altså ikke spille computerspil på det netværk, som også styrer produktionsapparatet.
  • Sørg for regelmæssigt skift af kodeord og brug gerne to-faktor godkendelse.
  • Opdater systemerne. Indenfor IT går det stærkt og dit udstyr er nødt til at følge med.
  • Installer software der blokerer for trafik til dark web sider, profileringsværktøjer, osv.
  • Lav regelmæssigt backup, som flyttes fra lokation i tilfælde af virus eller angreb.

“IT kan være svært tilgængeligt og de fleste mennesker har deres kompetencer andetsteds. Derfor er det vigtigt at have professionelle tilknyttet, både når man sætter systemet op, men også til at vedligeholde og sikre den løbende drift” siger Peter Søby og fortæller, at Terra Connect’s IT sikkerhedspakke kan installeres via telefonsupport eller kørende tekniker, der dækker hele landet.

Sikkerhedspakken koster 149,00 kroner pr. måned og indeholder alt, hvad man skal bruge:

  • Antivirus
  • PC backkup
  • PC beskyttelse
  • Mobil beskyttelse
  • PC monitorering

Som kunde i Velas følger der 3 mdr. gratis IT support med ved køb af sikkerhedspakken.

Basis IT support giver adgang til Terra Connects konsulenter, som sidder klar til at hjælpe dig med dine IT udfordringer via telefon og fjernbetjening.

Kontakt Terra Connect her eller på telefon 4466 6688 og hør nærmere.

Del indlæg