Lige nu har dronepiloterne i Velas travlt med at flyve i rækkeafgrøderne, men inden længe vil fokus skifte, og i den forbindelse kommer de med en opfordring
Mens rækkeafgrøder som roer, majs og spinat endnu er åbne nok til, at man kan se ukrudtet på dronebillederne, har dronepiloterne i Velas travlt med at få dronerne i luften, så der kan identificeres rodukrudt.
Hen over foråret har Velas’ droner fløjet hen over mere end 750 ha med alt fra frøgræs, over spinat til korn, og lige nu er fokus meget på rækkeafgrøder.
Inden længe vil rækkeafgrøderne imidlertid vokse så meget, at rækkerne lukker til, og så er det ikke muligt at se ukrudtet.
– Vi vurderer, at vi har en 14 dages tid endnu i rækkeafgrøder, før det begynder at lukke til, siger Kristian Ladegaard Jensen, planteavlsrådgiver og dronepilot i Velas.
Selv om det altså er ved at være sidste udkald for at få fløjet sine rækkeafgrøder over med dronen, opstår der nye muligheder.
Om en tre uger til en måned vil rodukrudtet have vokset sig så stort i kornmarkerne, at ukrudtet vil stikke op over afgrøden, og så kan dronen igen komme i spil i kornmarkerne.
– Rodukrudt er det, som dronen er allerbedst til. Det skiller sig så meget ud, at det er nemt at identificere. Lige nu gemmer rodukrudtet sig i kornmarkerne, så man skal vente med at få fløjet med dronen, til det strækker sig op over afgrøden. Det giver meget bedre resultater, siger planteavlsrådgiveren.
Test det af
Hvis du er ’grøn’ i spotsprøjtning, opfordrer Kristian Ladegaard Jensen dig til, at du sætter god tid af til de første gange, du skal i marken for at spotsprøjte.
– Jeg har haft flere, som skulle ud og spotsprøjte for første gang, og de har alle erfaret, at det ikke altid bare er at stoppe kortet i, og så kører det, siger han.
Der skal nemlig typisk justeres ind, tilpasses og optimeres, understreger rådgiveren.
– GPS’en skal først og fremmest være kalibreret ordentligt ind, for ellers sprøjter du ved siden af de områder, du gerne skal ramme. Vi oplever også landmænd, der har købt sprøjter, som burde kunne spotsprøjte, men som af forskellige årsager ikke kan. Vores opfordring er, at står man i en lignende situation, skal man gå til sin leverandører og stå på sin ret. Hvis de har sagt, at den kan spotsprøjte, så skal den også kunne det, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Tænker du, at det kunne være relevant for dig at få spotsprøjtet i dine marker, anbefaler Kristian Ladegaard Jensen desuden, at du i så god tid som muligt retter henvendelse til en dronepilot.
– Typisk snerper det til i markerne i den samme periode, så hvis du vil først i køen, kan det være en god ting at få ringet i god tid. Det er selvfølgelig svært at vide, om du får et problem i en given mark på forhånd, men tænk tilbage på, om der har været problemer i en mark før, og så hold godt øje. Rodukrudt flytter sig ikke, siger rådgiveren.