Forside / Viden / Velas-chef om grøn trepart: ꟷ Tag den med ro – og få overblik

Velas-chef om grøn trepart: ꟷ Tag den med ro – og få overblik

Velas’ klima- og bæredygtighedschef maner til besindighed, efter aftale om grøn trepart politisk er landet

Med den nye aftale fra den grønne trepart er der lagt væsentligt fokus på, hvordan vi skal anvende vores arealer her i landet, og hvordan vi får nedbragt kvælstofudledningen.

ꟷ Vi står over for den største arealomlægning, vi hidtil har set. Det kræver, at vi tænker i langsigtede løsninger, så vi udnytter vores arealer rigtigt, så der både er plads til natur, fødevareproduktion, energi og beskyttelse af ressourcer og råvarer. Der er rigtig mange interessenter, vi skal have tænkt ind i arealanvendelsen, og her skal vi gøre det multifunktionelt, siger Anne Freund Grøftehauge, klima- og bæredygtighedschef i Velas.  

Aftalen siger blandt andet, at landbrugets kvælstofudledning skal reduceres med 13.780 tons, rejses 250.000 ha skov og udtages 140.000 ha lavbundsjord af dyrkningsarealet.

Er du landmand og fortvivlet over, hvad den nye aftale kommer til at betyde for dig og din bedrift, opfordrer Anne Freund Grøftehauge til, at du slår koldt vand i blodet.

ꟷ Der er tid til, at aftalen skal være fuldt implementeret, så derfor er der tid til at få lavet en strategisk retning for egen bedrift. Som landmand er den vigtigste opgave at få et overblik over, hvilke krav der konkret vil påvirke din bedrift, og hvordan de kan implementeres bedst muligt, fastslår hun.

Der er altså, understreger klimachefen, ingen grund til at kaste sig hovedkulds ud i forhastede løsninger, som de ofte kan ende med at være dyrere og vise sig slet ikke at være de rigtige.

ꟷ Vores bedste råd er, at du får lavet en grundig gennemgang af aftalen med en uvildig rådgiver, som kan hjælpe med at afkode, hvordan de nye krav bedst kan implementeres på netop din bedrift. Et område, som giver god mening at forholde sig til, er klima. Her vil det kunne mærkes på bundlinjen, at man sikrer en reduktion på klimaaftrykket og dermed får en lavere klimaafgift. Her vil det give mening at få lavet en screening af, hvad du kan forvente en CO2-afgift vil koste for dit landbrug med den nuværende produktion, både i 2030 og 2035. Desuden vil det give mening at få udregnet klimavirkemidlers konkrete effekt på afgiften, siger Anne Freund.

Fremtidssikr dit landbrug

For Anne Freund er der også en pointe i, at du som landmand bør se aftalen som en mulighed for at fremtidssikre bedriften.

ꟷ Det øgede fokus på bæredygtighed og klima kan give konkurrencemæssige fordele, hvis du formår at bruge mulighederne til din fordel. Både forbrugere, afsætningsveje og samarbejdspartnere vil i stigende grad – og særligt efter aftalen er landet – øge deres krav til klimavenlige løsninger. Formår du med klimaberegninger og ESG-rapporter at vise og dokumentere, hvilke tiltag du allerede har arbejdet med, og hvad du fremover vil arbejde med, vil det kunne give dig fordele, siger hun og fortsætter:

ꟷ Tager du små, strategiske skridt i en klimavenlig og bæredygtig retning, kan du være på forkant og positionere din virksomhed til at drage fordel af udviklingen.

Den nye aftale fra den Grønne Trepart indebærer i sagens natur både nye udfordringer og nye muligheder for landbruget, som skal til at forholde sig en lang række, komplicerede elementer, som både landmænd og rådgivningsbranchen nu skal til at dykke ned i. Men Anne Freund vil gerne slå et slag for, at du som landmænd ikke lader dig overvælde.

ꟷ Vores vigtigste budskab til dig som landmand er: Slå koldt vand i blodet. Brug tiden til at sætte dig ind i de nye krav, og få kvalificeret rådgivning, så du kan tilpasse dig i et tempo, der både passer til omverdenens krav og til din bedrift, siger hun.

Anne Freund Grøftehauge
Afdelingschef, Energi, klima og bæredygtighed

Anne er afdelingschef for afdelingen klima og bæredygtighed og har en mission om at hjælpe landbruget i den bæredygtige omstilling.

2518 5684
Se flere medarbejdere indenfor Klima