At kunne give sine børn en opvækst på landet med tid, plads og uanede muligheder har for Lone Hedegaard, direktør for Gothenborg ved Them, været det allervigtigste
For Lone Hedegaard er ét svar det allervigtigste, når hun bliver spurgt, hvad det mest meningsfulde har været ved at leve et liv på landet.
ꟷ Tiden med børnene. Det at have været hjemme ved dem har været fantastisk. For os har det givet ro, og det har givet overskud, siger Lone Hedegaard.
Hun er direktør for den økologiske gård Gothenborg, som rummer økologisk fjerkræproduktion, gårdbutik, webshop og selskabslokaler, og som hun driver sammen med sin mand, Lars.
Lone er uddannet sygeplejerske og har arbejdet en årrække på en intensivafdeling. Men da der kom børn til verden i starten af 90’erne, valgte Lone at gå hjemme for at passe parrets i alt fem børn.
ꟷ Vi havde 50 kyllinger, som vi slagtede selv herude i staldene, og da der så op gennem 90’erne kom flere børn til, blev vi enige om, at jeg skulle sige mit job og gå hjemme og passe dem en tid. Med mere energi hjemme på gården fik jeg lyst til at sætte en produktion i gang af en slags. Vi tog derfor hul på fjerkræproduktion og etablerede et netværk med andre økologer, der også have lyst til det. Vi valgte dog at stå for salget selv af al fjerkræet og har gjort det lige siden, fortæller Lone Hedegaard.
For den uddannede sygeplejerske var det en stor overgang pludselig at skulle være sælger af fjerkræ.
ꟷ Jeg har ikke lært på sygeplejeskolen, hvordan man sælger kyllinger. Så til at starte med var det op ad bakke, fordi det var i en tid, hvor danskerne var vant til at købe lørdagskyllinger i foliebakker til ingen penge, og her kom jeg så og ville have 100 kr. for en enkelt kylling. Det var svært. Men køberne skulle bare smage den én gang, så kunne de godt se, at det var noget andet, fortæller Lone Hedegaard.
Travlt
Siden hen er produktionen løbende vokset, og for seks år siden stoppede Lars på sit job som skovfoged for at gå fuld tid på Gothenborg. Hvert år producerer de 12.000 ænder, 1500 gæs, 25.000 kyllinger og 1000 kalkuner.
Desuden afholder de selskaber, brunch, møder og arrangementer med mad lavet af egen kok, og ved siden driver Gothenborg en gårdbutik og en webshop. I alt er der fem fuldtidsansatte medarbejdere og flere fleksjobbere.
Der er med andre ord nok at se til for Lone og Lars.
ꟷ Det kræver benhårdt arbejde, når det er en virksomhed med stor omsætning, hjulene kører, og der i dag er mange lønninger. For os har det givet det mest fantastiske liv på landet, siger Lone Hedegaard.
Og så er vi tilbage ved svaret på spørgsmålet om det mest værdifulde ved livet på landet.
ꟷ Med en stor flok børn, har vi aldrig savnet at komme hjemmefra i hverdagen. Verden kom til os herude i stedet for med klassekammerater, der altid var med herhjemme, og skoleklasser, der tog med hjem til legedage. Det har virkelig givet os en bundro at have børnene herhjemme med ung pige i huset, og samtidig har børnene bare været med til det almindelige arbejde og taget ved lære. De kan fange dyr ind, køre traktor, de kan lave mad, de kan servere. Ja, de kan sådan set alt, siger Lone med et smil.
Lone Hedegaard håber på at kunne inspirere andre til at indrette et meningsfuldt liv på landet, og det har du mulighed for at høre hende fortælle mere om, når Velas i november afholder arrangementet ”Det gode liv på landet” på Fyn, på Sjælland og i Østjylland, hvor Lone vil dele ud af konkrete erfaringer og råd til at gøre et deltidslandbrug til sin levevej. Derudover vil man på aftenen også kunne få viden om alt fra natur til mere biodiversitet. Læs mere på velas.dk/arrangementer.
Som det ser ud lige nu, er der ingen af Lone og Lars’ børn, der står til at skulle overtage bedriften fra parret, der begge er i 60’erne. Men Lone tror, at de alle gerne vil bo landligt på et tidspunkt.
ꟷ Jeg bilder da mig selv ind, at de gerne vil have et liv, ligesom de selv er vokset op i, siger Lone Hedegaard.
En af parrets døtre er for nyligt blevet gift. Brylluppet blev holdt på gården, og vielsen fandt sted med gæsterne siddende på halmballer i skovens idyl.
ꟷ Det er sådan noget, man kan gøre, når man bor her, siger Lone.
Brug ikke pengene på stuehuset
Når Lone Hedegaard skal fremhæve en af de bedste beslutninger, som parret har taget i løbet af årene på gården, er det faktisk i virkeligheden dét ikke at have gjort noget, som træder klarest frem for hende.
ꟷ Vi har altid været bevidst om, at det er gælden, der definerer stressniveauet. Vi har aldrig skullet kigge ned ad grusvejen efter kunder. Den bedste beslutning, vi traf, var ikke at gøre noget ved stuehuset. Først efter børnene flyttede hjemmefra, har vi gjort noget ved stuehuset, fortæller Lone Hedegaard.
Hendes bedste råd til folk, som kunne være interesserede i et liv på landet, er derfor også, at man lader være med at slå et for stort brød op.
ꟷ Lad være med at smide to millioner i stuehuset. Mal og lap hullerne, og skab et godt liv rundt om det, siger hun.