At drive et økologisk planteavlslandbrug kræver en strategisk tilgang til markdriften. Små fejl kan få store konsekvenser for udbyttet. Her er fire fejl, du helst ikke skal begå
Som økologisk planteavler har du sikkert oplevet, at udbyttet fra dine marker ikke er blevet som forventet.
Der skal nemlig ikke gå meget galt, før det påvirker udbyttet, og ifølge økologirådgiver i Velas Mia Worsøe, er der især fire fejl, som kan blive kostbare at begå.
Rådgiveren fortæller, at fokus på sædskifte, håndtering af mellem- og efterafgrøder, prioritering af gødning og de rigtige afgrødevalg med fokus på lokalitet, maskineri og markedet især er det, som kan gøre en stor forskel.
ꟷ Økologisk markdrift handler om at tage de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter. Selv små fejl kan have store konsekvenser for udbytte, ukrudtstryk og jordens frugtbarhed. Ved at være strategisk og omhyggelig kan du optimere dine udbytter og få mere produktive marker, siger Mia Worsøe.
Fokus på sædskifte
Når du skal planlægge dit sædskifte, er det vigtigt, at du arbejder ud fra en tankegang om, at du skal have den rette afgrøde på det rette sted.
ꟷ Din langsigtede strategi skal være i orden, og du skal respektere det, den siger, fastslår Mia Worsøe.
For økologer er sædskiftet essentielt – især i forhold til at prioritere kvælstof og til at undgå sygdomme og ukrudt.
ꟷ Du skal prioritere afgrøder, som er gode til at udnytte organisk bundet kvælstof, efter kløvergræs, kløver til frø og vellykkede efterafgrøder. Desuden skal du huske afstand mellem hulstænglede arter, siger hun.
Få styr på mellem- og efterafgrøder
Mellem- og efterafgrøder spiller en afgørende rolle i at ruste markerne til mere udfordrende vejr og til at sikre et vist niveau af kvælstof i systemet samt at fodre mikrolivet uden for hovedsæsonen.
Forkert valg eller etablering kan resultere i opformering af rodukrudt som kvik og tidsler, og du risikerer også tab af næringsstoffer ud af rodzonen.
ꟷ Mellem- og efterafgrøder er en af nøglerne til stabilt udbytte. Det bliver mere og mere relevant i takt med de ekstreme udsving, vi oplever i vejret. En veletableret undersået hvidkløver giver en levende jord, der falder godt for ploven om foråret, selv på stivere jord, siger Mia Worsøe.
Omvendt kan dårligt etablerede mellem- og efterafgrøder føre til mere ukrudt og tab af næringsstoffer.
ꟷ Det er vigtigt at vælge de rigtige arter og sørge for ordentlig etablering, siger Mia Worsøe.
Prioritér gødningen
At få brugt den rigtige gødningstype på den rigtige måde har afgørende betydning for det udbytte, du får ud af din økologiske marker.
ꟷ På mange bedrifter er der en kompleks sammensætning af forskellige gødningstyper, og der ligger en del strategisk arbejde i at bruge gødningen optimalt, siger Mia Worsøe.
I økologi afgøres gødningsmængden af en ejendomskvælstofkvote frem for en afgrødekvote, som man kender fra konventionelt landbrug. Det betyder ifølge økologirådgiveren, at det er langt vigtigere for økologerne at prioritere gødningen.
ꟷ Du skal konkret sørge for at prioritere anvendelsen af gødning korrekt mellem afgrøderne og sikre dig, at du bruger den rigtige teknik til udbringning og ikke forærer for meget til naturen. Jo højere tørstofindhold, jo vigtigere er det at få gyllen i jorden, siger hun.
Træf det rigtige afgrødevalg
Når du skal træffe valg om afgrøder og strategien for dine marker, er det ifølge Mia Worsøe vigtigt, at du tilpasser din plan til de muligheder – og begrænsninger – der hører til ejendommen og området.
ꟷ Det gælder i forhold til gødning, afgrødetyper, osv. Mange steder er vinterhvede en udfordring for økologer, da vinterhvede bruger for meget gødning og har en dårlig ukrudtskonkurrenceevne under økologiske forhold, siger hun og peger på en anden afgrøde som et mere oplagt valg:
ꟷ Rug er sammen med havre de bedst egnede kornarter til økologisk dyrkning, og det er derfor, at mange økologer dyrker rug. Faktisk dukker der i disse år gode rugalternativer op, så man i stedet for klassisk rug kan så vekselrug eller vårrug, siger økologirådgiveren.
Det skal du gøre
Hvis du oplever problemer i dine økologiske marker eller ikke er tilfreds med de udbytter, du får ud af indsatsen, anbefaler Mia Worsøe, at du får besøg af en fagperson på din bedrift. Så kan du få konkret sparring om lige præcis dine marker.
ꟷ Et besøg i marken fra en rådgiver er en god måde at få kigget nærmere på de udfordringer, der måtte være på din bedrift. På den måde kan du også få hjælp til at få lagt den helt rigtige plan for, hvordan du skal arbejde fremover, siger hun.