Præcisionsjordbrugsordningen har ifølge planterådgiver i Velas, kickstartet brugen af præcisionsjordbrug i landbruget. Desuden har ordningen bidraget til, at mange landmænd er kommet meget tættere på det sande N-forbrug i markerne, mener rådgiveren
ꟷ Interessen lå og ulmede før. Men præcisionsjordbrugsordningen blev den gulerod, der fik brugen af præcisionsjordbrug til at eksplodere.
Sådan siger Peter Schmidt Frandsen, planteavlsrådgiver i Velas med speciale i præcisionsjordbrug.
Han er af den klare overbevisning, at præcisionsjordbrugsordningen, som snart har været indført i en håndfuld år, har været enormt afgørende for at få fremmet brugen af præcisionsjordbrug herhjemme.
ꟷ Ordningen har for alvor kickstarten, at landmændene har kastet sig ud i præcisionsjordbrug, siger han.
Teoretiske tal er ikke nok
Noget af det, som præcisionsjordbrugsordningen især har været med til at sætte skub i, er, at landmænd er blevet klogere på, at der af og til er forskel på teori og praksis.
Ifølge rådgiveren er en af fordelene ved, at præcisionsjordbrug har vundet udbredelse, at flere landmænd nu lykkes med at ramme det rigtige kvælstofbehov i marken.
ꟷ Især gylleanalyser har gjort, at landmænd har fået øjnene op for, at de teoretiske tal om gyllen sjældent er de samme, som vi oplever, når vi tager analyser i forbindelse med udbringning, siger han og uddyber:
ꟷ Ofte er beregningerne i stalden ikke de samme som det målte indhold i gylletanken, og det viser sig tit, at der er mindre kvælstof i, end man troede. Gylleanalyser er derfor en nødvendighed for at komme sandheden nærmere og få øjnene op for, hvordan de mange kilo N fordeler sig på en ejendom.
Det øgede fokus har for mange har været en øjenåbner i forhold til, hvor dårligt kvælstoffet i gyllen bliver udnyttet, mener han.
ꟷ Kører man gylle ud en blæsende dag i maj, fordamper halvdelen. Gør man den om aftenen i stille vejr i marts, har du bedre udnyttelse. Det har vi vidst om før, men nu er man tvunget til at tage stilling til det, og dermed bliver det brugt aktivt i gødningsplaner, siger Peter Schmidt Frandsen.
Mere bæredygtig fremtid
Peter Schmidt Frandsen tror på, at præcisionsjordbrug kun vil komme til at fylde mere i fremtiden.
Omverdenens stigende krav om bæredygtighed og mindre miljøpåvirkning taler nemlig direkte ind i, hvad præcisionsjordbrug tilbyder.
ꟷ Når man bruger gylleanalyser og gradueringsfiler til at tilpasse gødningen til markens reelle behov, mindskes tabet af kvælstof til miljøet gennem f.eks. fordampning, udvaskning eller overdosering, og dermed passer landmanden bedre på omgivelserne. Ved at udnytte teknologierne i præcisionsjordbrug kan landmænd bedre leve op til de stigende krav fra samfundet. Samtidig med at det er økonomisk bæredygtigt, siger han.
En af fordelene ved præcisionsjordbrug er nemlig, at det ikke koster landmanden ekstra.
ꟷ Når man optimerer ressourcerne og minimerer spild, kan det også mærkes på bundlinjen hos den enkelte, siger Peter Schmidt Frandsen.