Forside / Viden / Har du fleksjobbere på bedriften? Så må du ikke overse disse regler

Har du fleksjobbere på bedriften? Så må du ikke overse disse regler

Der gælder særlige regler for fleksjobbere på arbejdspladser, og derfor er det som virksomhedsleder vigtigt, at du kender reglerne, inden du ansætter

For rigtig mange landmænd kan det være fordelagtigt at ansætte fleksjobbere på bedriften. Imidlertid skal man være klar over, at fleksjobbere har særlig status af en årsag – og at den ikke må ignoreres, fortæller Anna Kjær, arbejdsgiverrådgiver i Velas.

– Fleksjobbere har en særlig beskyttelse på arbejdsmarkedet i forhold til løn og ansættelsesvilkår. En fleksjobber kan f.eks. være sværere at opsige. Er de ansat i fleksjob på grund af en funktionsnedsættelse, og derfor ikke kan udføre tunge løft, kan de ikke opsiges, blot fordi de ikke kan udføre arbejde, der kræver løft, siger hun og uddyber:

– Fleksjobbere vil ofte have en beskyttelse mod usaglig opsigelse, fordi de har en funktionsnedsættelse, der kan betegnes som et handicap.

Hun betegner det som meget positivt, at mange landmænd tager et stort socialt ansvar ved at ansætte fleksjobbere.

– Landbruget favner mange af dem, som er på kanten af arbejdsmarkedet, og det skal meget gerne fortsætte. Men som arbejdsgiver skal man være opmærksom på de gældende regler, så man ikke ender med at blive ”straffet”, fordi man ikke kender en regel, siger Anna Kjær.

Krav til løn

Der gælder særlige regler for løn og ansættelsesvilkår for fleksjobbere, og selvom de øvrige medarbejdere på bedriften ikke er omfattet af en overenskomst, skal en fleksjobber have løn jf. en overenskomst. Og det kan give anledning til problemer, fortæller Anna Kjær.

– Hvis de øvrige medarbejdere på bedriften er ansat med individuelle vilkår, og du så ansætter en fleksjobber med ret til pension, 6. ferieuge, løn under barsel, osv., er det ikke så hensigtsmæssigt, fordi fleksjobberen bliver bedre stillet end de øvrige medarbejdere, siger hun.

Det er vigtigt, at du tager snakken med medarbejderstaben om, hvorfor det hænger sådan sammen for at undgå misforståelser og skabe forståelse af fleksjobordningen.

– Den nuværende lovgivning er fortolket på en måde, der indskrænker mulighederne for at aftale fravigelser til en overenskomst, fortæller Anna Kjær.

Tidligere har der været fremsat lovforslag, som skulle sikre aftalefrihed på ikke-overenskomstdækkede virksomheder, da hensigten med lovgivningen ikke har været at stille fleksjobbere bedre end øvrige medarbejdere. Lovforslaget blev dog udskudt.

– I praksis vælger nogen at skrive konkrete afvigelser til overenskomsten i ansættelseskontrakten. Man kan dog ikke være sikker på, at det sikrer arbejdsgiveren mod f.eks. at skulle betale pension, siger Anna Kjær.

Den allervigtigste regel i forbindelse med fleksjobbere er ifølge Anna Kjær netop denne – at fleksjobbere skal ansættes på overenskomstlignende vilkår.

– Det vil sige, at du ikke med sikkerhed kan skrive dig ud af det ved at oplyse, at bedriften ikke følger overenskomst. Vi har set tilfælde, hvor arbejdsgivere er blevet dømt til manglende løntillæg og pension tilbage til en fleksjobber. Selv om det kun er 10 timers ansættelse om ugen, bliver tilbagebetalingen hurtigt stor, når man mangler at afregne pension for 10 timer pr. uge i 10 år tilbage, siger hun.   

Opdatér løn

Når du ansætter en fleksjobber, står kommunen for at udbetale en del af lønnen, mens arbejdsgiveren selv er ansvarlig for en mindre del af lønnen.

For at fleksjobberen får det korrekte beløb udbetalt, er det vigtigt, at du som arbejdsgiver opdaterer vedkommendes lønsats.

– Når man ansætter fleksjobber, går man ind på Vitas og udfylder oplysninger om løn og ansættelsesvilkår. For at kommunen kan give det rigtige tilskud, skal de have en opdateret lønsats, så ved ændringer i fleksjobberens løn, er det vigtigt, at det bliver opdateret inde i Vitas, siger Anna Kjær.

Hvis du er i tvivl om reglerne for fleksjobbere eller vil være sikker på, at du lever op til de gældende regler, anbefaler rådgiveren, at du opsøger hjælp.

– Hvis du er ved at ansætte en fleksjobber, så skriv ikke under på en kontrakt, før du har talt med nogen, der har viden om specifikt det, siger Anna Kjær.  

Anna Kjær
Produktansvarlig for arbejdsgiverrådgivning, Ledelse og medarbejdere

Anna er rådgiver og varetager alle typer opgaver i relation til løn og HR-rådgivning.

2519 6786
Se flere medarbejdere indenfor Rekruttering, HR & Løn