For første gang er der nu lavet økonomianalyser på afgrødeniveau på tværs af en lang række økologiske planteavlsbedrifter. For den enkelte landmand betyder det, at de nu har fået væsentligt bedre mulighed for at finde konkrete potentialer for udvikling af virksomhedens bundlinje
For at give økologiske planteavlere bedre muligheder for at dykke ned i egne økonomiske svagheder og styrker, har Velas nu som noget helt nyt lavet en samlet analyse af totaløkonomien på afgrødeniveau for en række større økologiske planteavlsbedrifter.
Med værktøjet vil Velas med større tværfaglighed skærpe den økonomiske del af økologirådgivningen og særligt med fokus på afgrødeøkonomi, benchmarking og fremskrivninger.
Det er samtidig første gang, at der er lavet en specifik analyse af regnskaberne hos økologiske planteavlere, og målet er, at de enkelte økologiske planteavlere kan måle deres egne økonomiske forhold op mod sammenlignelige bedrifter og desuden se, hvordan de enkelte afgrøder præsterer.
Det fortæller, Lars Boye Larsen, seniorrådgiver i virksomhedsøkonomi i Velas, der sammen med seniorspecialist Bo Christiansen fra virksomhedsøkonomi i Velas og økologirådgiver i Velas Mia Worsøe har udviklet analyseværktøjet.
ꟷ Det er første gang, at man har så stort et datagrundlag, hvor det samtidig laves på afgrødeniveau. Desuden anvendes tallene for landmændenes egne maskiner som fordelingsnøgle og ikke bare et normtal, og det gør det betydeligt mere nuanceret. Analysen kan dermed vise økonomiske og faglige potentialer for den enkelte økologiske planteavler, siger Lars Boye Larsen.
Hvis du er nysgerrig på, hvad værktøjet kan, og hvordan det kan komme dig til gode, kan du høre mere om det, når Velas afholder arrangementet ”Økonomi i Økologi” d. 25. februar, d. 5. marts og d. 6. marts i henholdsvis Vissenbjerg, på Sjælland og i Søften. Læs mere på velas.dk/arrangementer.
Find dine økonomiske styrker og svagheder
For landmændene ligger værdien i analyseværktøjet i, at de kan sammenligne sig med andre og på den måde blive klogere på, hvad deres styrker og svagheder er, fortæller seniorrådgiveren.
ꟷ Ved at dele regnskabstallene for en konkret bedrift ud på afgrødeniveau, kan det tydelige vises, hvor præcis i bedriften, at pengene tjenes – og tabes. Dermed får den enkelte økologiske planteavler svar på, hvor vedkommende klarer sig godt, og hvor der måske er muligheder for at forbedre sig, siger Lars Boye Larsen og uddyber:
ꟷ Det er jo især svaghederne, som rummer potentiale for udvikling. Når den enkelte bedrift har optimeret i forhold til egne data, er der yderligere mulighed for at benchmarking op mod andre økologiske bedrifter, siger han.
Værktøjet kommer også til at give værdi for økologiske planteavlere, når analyseresultaterne bringes i spil i forhold til fremtidsmuligheder.
Værktøjet giver nemlig ifølge Mia Worsøe, økologirådgiver i Velas, mulighed for at konsekvensberegne, hvad tiltag på den enkelte bedrift vil betyde i forhold til både afgrødeøkonomi og den samlede økonomi.
ꟷ Foruden at kunne benchmarke på selve afgrødeøkonomien kan værktøjet også bruges til at beregne konsekvenser frem i tiden. Hvordan ser økonomien på din bedrift ud om 10 år, hvis du fortsætter ad samme vej? Hvordan vil det bidrage positivt til din økonomi, hvis du målrettet justerer ind på nogle af dine svagheder? Det kan vi komme med kvalificerede bud på, fordi det tager udgangspunkt i kundens individuelle og valide økonomidata, siger rådgiveren.
Nå dine mål
Med udgangspunkt i konkrete resultater fra andre økologiske planteavlere, kan du altså blive klogere på, hvad det vil betyde for økonomien på din bedrift, hvis du tager livtag med nogle af dine egne svagheder.
ꟷ Ud fra det kan vi så lave handlingsplaner for, hvordan du skal nå derhen, og hvordan du skal udnytte de potentialer, der beviseligt er på din bedrift, siger Mia Worsøe.
Hvis du eksempelvis er nysgerrig på, hvad det for eksempel vil gøre ved din totaløkonomi, hvis du skifter afgrøder, kan værktøjet bruges til at give et kvalificeret bud.
ꟷ Fordi vi tager udgangspunkt i landmandens egne data i forhold til omkostningerne til de forskellige markhandlinger samt data fra sammenlignelige bedrifter, kan vi fremskrive den enkelte landmands resultater på en langt mere præcis måde, siger Mia Worsøe.
Økonomien i økologisk planteavl – Analysen tager udgangspunkt i regnskaber fra knap 50 økologiske planteavlere fordelt over hele landet – Analysen er lavet på baggrund af 2022- og 2023-regnskaber. Den forventes opdateret med 2024-regnskaber senere på året. – Analysen er lavet på alle afgrøder – dog er nicheafgrøder og maskinstationsvirksomhed ikke regnet med i analysen. – Analysen er både lavet for kunder i Velas og økologer, som ikke er kunder i Velas, og uafhængigt af regnskabsprogram og revisionsmæssig tilknytning |